Memorial Museum Passchendaele 1917 opent opnieuw de deuren

Volgende week maandag 1 februari opent het Memorial Museum Passchendaele 1917 opnieuw de deuren na een sluiting van drie maanden. In deze periode werden enkele grote en kleine vernieuwingswerken uitgevoerd.

Het worden speciale tijden voor het MMP1917.© ZB
Het worden speciale tijden voor het MMP1917.© ZB

Het museum is jaarlijks gesloten van 15 december tot 1 februari, maar door de verstrengde coronamaatregelen diende het museum de deuren al op 29 oktober te sluiten. Een heropening tussen 1 december en 15 december 2020, naar aanleiding van de versoepeling voor musea, was niet haalbaar wegens de reeds gestarte werken.

“Naar aanleiding van de feedback van verschillende bezoekers krijgt het bezoekersonthaal sinds de sluiting een nieuwe locatie en nieuw design. Door de vernieuwing vormt de balie één geheel met de museumshop. Hierdoor is er extra ruimte aan de ingang om meteen al enkele mooie, grote topstukken in de kijker te plaatsen”, stelt schepen Joachim Jonckheere (# Team8980).

Nieuwe collectiestukken

Ook het toeristische salon kreeg een fikse opknapbeurt en binnenkort komen er lockers voor zowel individuele bezoekers als groepen. De nieuwe displays in het museum zelf stellen enkele nieuwe collectiestukken tentoon.

“Uiteraard hield het museum bij alle vernieuwingen rekening met een coronaveilige beleving”, stelt schepen Jonckheere nog. Vanaf 1 februari is het museum open van 10 tot 17.30 uur, met laatste toegang om 16.30 uur. Er wordt wel aangeraden het bezoek ten laatste om 16 uur te starten.

Recuperatiemateriaal

De tijdelijke tentoonstelling ‘Bruikbaar? Recuperatie na de Eerste Wereldoorlog’ staat in het teken van de wederopbouw. Voor de creatie van deze expo werkte het MMP1917 samen met de vijf lagere scholen van Zonnebeke.

Elke school kreeg een thema: objecten gaande van keuken-, huishoud- en bureaumateriaal tot ontspanning en functionele decoratie. Aan de hand van dat thema maakten de scholen iets nieuws uit recuperatiemateriaal. Het MMP1917 stelt hun creaties tot en met 31 mei 2021 tentoon in de herinneringsgalerij.

Virtuele museumtour

“Het afgelopen jaar is geen gemakkelijk jaar geweest. Tijdens de twee verplichte sluitingsperiodes zochten wij naar manieren om het publiek bij ons museum en ons verhaal te blijven betrekken. Zo creëerden we een virtuele museumtour, gaven we tips om de vele WO I-sites in de omgeving te ontdekken, deelden we onze verhalen uit ons project ‘Passchendaele Archives’, enzovoort”, vertelt Joachim Jonckeere, gedelegeerd bestuurder van MMP1917.

“We weten nog niet wat het komende jaar zal brengen, maar sowieso blijven we onze waarden ‘Experience. Reflect. Remember’ uitdragen. We hopen uiteraard op een positieve evolutie qua impact van corona op de toeristische sector zodat wij, samen met onze partners in de regio en daarbuiten, het verhaal van WO I en de vele slachtoffers weer ten volle kunnen verspreiden”, besluit Joachim Jonckeere. (NVZ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.