Kunstwerk krijgt definitieve plaats aan museum Eperon d’Or

De werkschoenen blijven nu definitief staan aan het museum.© GF
De werkschoenen blijven nu definitief staan aan het museum.© GF
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Het kunstwerk dat al enkele maanden op het voorplein van stadsmuseum Eperon d’Or prijkt, krijgt er een definitieve plaats.

Naar aanleiding van de Kunstzomer Leiestreek was de museumsite het decor voor een hele reeks kunstwerken. “Een opvallend kunstwerk werd op het voorplein van Eperon d’Or geëxposeerd en werd onmiddellijk een opvallende blikvanger”, verduidelijkt schepen van Musea Kurt Himpe. “We kregen heel wat positieve reacties van bezoekers en het nodigde ook heel wat fotografen uit om er foto’s van te maken in combinatie met het art-decogebouw. Daarom beslisten we om het kunstwerk aan te kopen om meer kunst in de publieke ruimte te brengen en als bijkomende attractie aan Eperon d’Or. Eerder werd ook al een kunstwerk van Roland Rens van het Bad Zwischenahnplein verplaatst naar het wandelpad voor het museum. Dat kunstwerk verwijst naar de borstelindustrie, het kunstwerk van Piet Duthoit is een knipoog naar de schoenindustrie.”

Steen met verhaal

“Tijdens een tocht door de Ardennen belandde ik in het dorpje Fontenoille waar de kunstige onderdelen van de kerk in een okerkleurige steen opvielen. Na een bezoek aan een kleine steengroeve in de buurt waar de grote steenblokken werden gebroken, kreeg ik een blok van tachtig kilo mee om te experimenteren”, verduidelijkt kunstenaar Piet Duthoit. “Enkele maanden later kocht ik 25 ton van de zeer harde kalksteen, officieel Pierre de Fontenoille.”

Het kunstwerk van ongeveer twee ton werd vijf jaar geleden gerealiseerd en is een verbeelding van de werkschoenen van de kunstenaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier