Matthieu Clarysse, coördinator Heilig Bloedprocessie: “We hebben geen tekort meer aan figuranten”

Matthieu Clarysse: “Voor mij is dit een hobby. Ik spaar al mijn vakantiedagen op en schuif met mijn werkrooster.” © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

“We hebben geen tekort aan figuranten. Mogelijk heeft dat te maken met ons nieuw systeem van online inschrijven, druppeltool.be”, vertelt Matthieu Clarysse, coördinator van de Heilig Bloedprocessie, die op Hemelvaartdag donderdag 9 mei uitgaat.

Kreeg Matthieu Clarysse (37) de passie voor de Heilig Bloedprocessie met de paplepel toegediend? “Neen, het is eerder andersom. Toen ik als jongen van dertien figurant werd, zijn mijn ouders beginnen meestappen in de processie, bij het koor Adeste en de Farao-groep”, zegt de coördinator van Brugges Mooiste Dag.

“Ik ben er samen met twee klasgenoten uit het eerste middelbaar van de Frères in gerold, toen onze leraar Nederlands Jan Van Brugghe vroeg of er leerlingen wilden figureren. Er waren figuranten te kort. Het Sint-Leocollege, dat traditioneel een cohorte Romeinse soldaten leverde, kon de groep niet volledig bemannen. Mijn debuut in de processie was dus als kindsoldaat, 25 jaar geleden! Na enkele jaren deel uitgemaakt te hebben van die groep, ben ik processiecommissaris geworden en begeleidde ik de taferelen De maagd van Brugge en Het Paradijs. Tien jaar geleden vroeg coördinator Benoît Kervyn mij om zijn rechterhand te worden.”

En nu ben je sinds 2018 zelf algemeen coördinator.

“Klopt, al is dit niet mijn beroep. De vzw Heilig Bloedprocessie slaagt er elk jaar in om dit massa-evenement te organiseren dankzij meer dan 2.000 vrijwilligers. Onze vzw heeft geen personeelsleden in dienst. In ruil voor dat engagement krijgen de volwassen medewerkers een zoete verrassing – een creatie in chocolade – en de meer dan 500 kinderen waardebonnen voor de Meifoor. Die kermis is al eeuwenlang onlosmakelijk verbonden met de processie, want die is gegroeid uit de middeleeuwse jaarmarkt.”

“Ook voor mij is de algemene coördinatie van de processie een hobby. Ik werk op de dienst Preventie van het Vlaams Departement Zorg, maar spaar mijn vakantiedagen op en schuif met mijn werkrooster, zodat ik in de weken voor de processie al mijn tijd kan besteden aan de voorbereiding van Brugges Mooiste Dag.”

Een jaarlijks weerkerende bekommernis is of er voldoende figuranten gevonden worden. Hoe zit het dit jaar?

“Het is momenteel puzzelen om de laatste gaatjes te vullen, we sluiten de inschrijvingen af. Er is geen tekort aan figuranten. In het verleden moesten we vaak twee weken voor de processie nog rondbellen om extra kandidaten te zoeken. Nu niet! Sedert dit jaar zijn de inschrijvingen gedigitaliseerd. Met de steun van de Nationale Loterij hebben we het op maat gemaakte digitale platform druppeltool.be ontworpen.”

“Kandidaten registreren zich online, het systeem vraagt hen om enkele gegevens in te vullen. Hun fysieke paraatheid, de kostuumgrootte die ze nodig hebben. Of ze al dan niet met andere gezinsleden deelnemen. Tegenwoordig zitten we voor 99 procent aan individuele inschrijvingen. Er zijn slechts enkele verenigingen die nog in groep inschrijven: de Maricolen spelen De Maagd van Brugge, toneelkring de Hoofdkamer van de Heilige Geest vertolkt het tafereel van Het Laatste Avondmaal.”

“Die online registratie en inschrijving van figuranten heeft onze administratie enorm verlicht. Vroeger gaven figuranten op alle mogelijke manieren te kennen dat ze geïnteresseerd waren om mee te doen: via sms, telefoon, e-mail, of met een briefje in de brievenbus. De digitalisering hebben we samen met de organisatoren van de Praalstoet van de Gouden Boom ingevoerd, al mogen we wegens de privacy geen gegevens met elkaar uitwisselen. Hun platform stoerportaal.be is op dezelfde leest geschoeid.”

Welke nieuwigheden mogen we dit jaar in de processie verwachten?

“Er is een nieuwe groep gecreëerd, met name Ommegang 1311. Mijn papa zal een van de achttien figuranten zijn. Dat tafereel is de ‘missing link’ in de processie. In de vorige edities volgde op het uitvaardigen van de pauselijke bul – Paus Clemens V gaf Brugge in 1310 de toestemming om jaarlijks een processie te houden – een feest van de gilden en de ambachten. Maar er was een tussenperiode die tot nu toe niet aan bod kwam in de processie: de enkele jaren waarin de ambachten op kousenvoeten de relikwie van het Heilig Bloed vereerden. Dat wordt nu voor het eerst uitgebeeld in Ommegang 1311.”

Betaalt de Nationale Loterij dit nieuwe tafereel?

“Ja. De Nationale Loterij geeft centen voor digitalisering, vernieuwing – er zijn trouwens opnieuw 150 kostuums vervaardigd – en toegankelijkheid. Wat dat laatste facet betreft, heeft mijn collega Jolien Smis een meerjarenplan uitgewerkt om mensen met een beperking ook te laten genieten van de processie. Dat gaat over toegankelijke toiletten, rolstoelbegeleiders, tools met gebarentaal, filmpjes met onderschriften, en het uitzenden van de processie op tv voor onder meer bewoners van woonzorgcentra.”

Bio Matthieu Clarysse

Privé: Geboren in Kortrijk, in zijn eerste levensjaar naar Brugge verhuisd. Zoon van twee leerkrachten: Cathy Lantsoght (Frans en Spaans) en Remi Clarysse (Latijn en Grieks). Heeft één jongere broer, Alexander. Is ongehuwd.

Carrière: Humaniora bij de Frères, verpleegkunde in KHBO, master verplegingswetenschappen UGent. Werkt op afdeling Preventie van Vlaams Departement Zorg in Brussel.

Hobby’s: Algemeen coördinator Heilig Bloedprocessie, vrijwilliger bij de dienst 112 en bij Kadee.