Mario Couvreur schenkt collectie van 20.000 digitale foto’s aan Stad Nieuwpoort

Op de foto Chantal Beckaert (medewerker bibliotheek, Geert Vanden Broucke (burgemeester), Mario Couvreur, Ann Gheeraert (schepen), Fien Hellebuyck (dienst cultuur) en Sara Broucke (coördinator Viertoren).© IV
Op de foto Chantal Beckaert (medewerker bibliotheek, Geert Vanden Broucke (burgemeester), Mario Couvreur, Ann Gheeraert (schepen), Fien Hellebuyck (dienst cultuur) en Sara Broucke (coördinator Viertoren).© IV
Redactie KW

Mario Couvreur verzamelt al jaren alles wat met Nieuwpoort te maken heeft. Hij schenkt nu een digitale kopie van zijn omvangrijke fotoarchief aan de stad Nieuwpoort. Het gaat in totaal om 20.000 foto’s.

Zowel burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V), als schepen voor erfgoed Ann Gheeraert (CD&V) zijn bijzonder opgetogen met de schenking en willen de foto’s zoveel mogelijk tonen aan het grote publiek.

Visserij

Mario Couvreur beschikt over een enorme unieke collectie. “Ik verzamel ook al tien jaar alles wat te maken heeft met de visserij. Dat gaat van foto’s, over krantenknipsels en maquetteboten tot postkaarten en beeldjes. Ik ben iedere dag toch zo’n zes uur bezig met mijn verzameling” zegt Mario, die gepensioneerd stadsmedewerker is.

“Alles wordt mooi geklasseerd en alle items worden gesorteerd op naam en datum. Op die manier is alles ook makkelijk terug te vinden.” Mario wil graag zijn collectie delen met anderen en plaatst regelmatig foto’s op de Facebookpagina ‘Niepoort geluk dat ’t is’, waar hij beheerder van is.

Actief gebruiken

Met zijn schenking aan de stad wil hij iedereen laten meegenieten. Burgemeester Geert Vanden Broucke: “Stad Nieuwpoort krijgt met deze collectie een stuk belangrijk patrimonium in handen. Deze verzameling is een mooie aanvulling op het bestaande stadsarchief. De foto’s helpen ons om de geschiedenis van Nieuwpoort nog beter te visualiseren.”

Schepen Ann Gheeraert wil de collectie heel actief gebruiken: “We zullen dit beeldmateriaal zoveel mogelijk tonen aan het grote publiek door ze te gebruiken op tentoonstellingen, maar ook via de regiocollectie van de stedelijke bibliotheek en ‘Nieuwpoort Verbeeldt’.”

(PBM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier