Johny Turbo krijgt niet alleen een plein in Kortrijk, Dimitri Depoutre en Karlheinz Chambaere maken zelfs een documentaire over de volkszanger. Die ‘Turbomentary’ is eind mei klaar. “Ivan Carlier heeft Johny Turbo als artiestennaam gekozen, maar niemand weet waarom. We spraken nochtans al tientallen mensen.”
Ivan Carlier, beter bekend als Johny Turbo, is ‘hot’: enkele weken geleden besliste het stadsbestuur om het plein voor museum Texture op Overleie om te dopen tot het Johny Turboplein. Eind mei wordt bovendien een documentaire over de Kortrijkse volkszanger voorgesteld. De makers zijn de Wervikanen Karlheinz Chambaere (45) en Dimitri Depoutre (39).
“We hebben ons project voorlopig een Turbomentary genoemd“, aldus Karlheinz, zaakvoerder van KHProductions en beroepshalve bezig met video- en audioproducties. “Naar analogie van een rockumentary, een documentaire over een rockartiest of rockband.”
“Belangrijk is dat we Ivan Carlier – wij gebruiken eigenlijk meer zijn echte naam dan zijn artiestennaam – op een andere manier in beeld brengen”, pikt Dimitri in. “We zijn ondertussen twee jaar bezig met de documentaire en hebben al veel ongelooflijk mooie dingen meegemaakt.”
Frank Valentino
Het idee om een Turbomentary te maken groeide eigenlijk spontaan. Dimitri: “We zijn allebei al een hele tijd fan van Johny Turbo. Karlheinz en ik wilden ook meer over hem te weten komen. Op internet is er maar weinig over de man te vinden. Daarom beslisten we om zelf op onderzoek te trekken.”
“Waarom koos hij voor de naam ‘Johny Turbo’? Niemand kan het ons vertellen”
Karlheinz: “Ivan was een drummer, net als ik. Op een bepaald moment speelde ik samen met muzikanten die ook nog in de band van Johny Turbo hadden gespeeld. Ze begonnen verhalen te vertellen en die waren onze eerste bron van informatie. Zij verwezen ook door naar andere personen die Ivan hadden gekend. Zo is de bal aan het rollen gegaan.”
Elke persoon die Dimitri en Karlheinz interviewden, gaf hen wel tips over wie ze nog konden aanspreken. Daardoor hebben ze al tientallen mensen kunnen babbelen. “Vorig weekend waren we bijvoorbeeld nog te gast bij Frank Valentino”, vertellen ze. “Ook hij heeft ons dingen verteld die we nog niet wisten.”
“Om een voorbeeld te geven: Ivan Carlier is een tijd de vaste drummer van Frank Valentino geweest. Toen ze minder gevraagd werden, is Frank een café begonnen. Ivan is toen zijn eigen weg gegaan en werd Johny Turbo. Frank vertelde dat hij een grote fan was en nog altijd is van Johny Turbo, maar dat hij pas na Ivans dood te weten is gekomen dat Johny zijn gewezen drummer was…“
Vrouwenmishandeling
Dimitri en Karlheinz stellen dat ze nog tal van dergelijke weetjes hebben gesprokkeld. “We zijn ervan overtuigd dat wie de Turbomentary zal bekijken, regelmatig verrast zal worden”, zeggen ze. “Al draait onze documentaire niet alleen om weetjes. Zo hebben we veel exclusief beeld- en klankmateriaal verzameld. Daarvan zal een deeltje te zien en te horen zijn. We hebben bijvoorbeeld cassettebandjes waarop te horen is hoe Ivan aan nieuwe nummers werkt.”
“Ik haalde het al eerder kort aan, maar we belichten ook Ivan op een andere manier”, vervolgt Dimitri. “Niet alleen als muzikant, maar zeker ook als mens. Heel veel mensen associëren Johny Turbo met studenten. Hij trad ook heel veel op in studentencafés en dergelijke, maar hij had veel meer in zijn mars. De voorbije twee jaar hebben we maar al te vaak gemerkt dat hij heel goed wist waar hij mee bezig was.”
“Heel veel mensen associëren Johny Turbo met studenten, maar hij had veel meer in zijn mars”
“Hij zong studentikoze liedjes, maar evengoed liedjes over zware onderwerpen”, pikt Karlheinz in. “Velen weten en beseffen dat niet. Neem nu het lied ‘Margrietje’. Dat gaat over vrouwenmishandeling. Hij schreef ook over de vakbonden, over prostitutie… Veel van die teksten schreef hij ook zelf, soms kreeg hij hulp van enkele vrienden. Hij kon een boodschap overbrengen. In ‘Ik ben Johny’ zong hij dat hij een genie was en wij zijn het daarmee volledig eens.”
Dimitri en Karlheinz zijn in die twee jaar in elk geval nog grotere fans geworden. “We waren dat al van van Johny Turbo en nu zijn we ook fan van Ivan Carlier. Uit de vele gesprekken met mensen uit zijn entourage is gebleken dat hij niet alleen een heel goede muzikant, maar ook een erg warm persoon was. Nog een eigenschap die velen niet aan hem linken. In de documentaire willen we die persoonlijkheid zeker ook benadrukken.”
De twee Wervikse vrienden zijn intussen bezig met de laatste interviews. Dat moet ook, want eind mei willen ze de Turbomentary af hebben. Karlheinz: “Ik ben wel al begonnen met de montage, want ook daar kruipt ontzettend veel tijd in. Maar ik heb er een goed oog in. Nog enkele interviews en dan zijn we normaal rond. Normaal, want er kunnen plots nog zaken opduiken waarvan we vinden dat die uitgewerkt moeten worden.”
Artiestennaam
Dimitri: “We zijn twee jaar geleden begonnen en wisten toen niet waar en wanneer we zouden eindigen. Eind volgende maand moet de documentaire klaar zijn, maar we kunnen nog niet met zekerheid zeggen dat we alle informatie hebben die we willen. Toch zullen we op een bepaald moment moeten afsluiten natuurlijk.”
“De Turbomentary is een eerbetoon aan iemand die 18 jaar geleden stierf, maar eigenlijk nog altijd leeft”
Beiden benadrukken dat alle info in de documentaire volledig juist moet zijn. “Gissingen komen er niet in. Over de naam Johny Turbo, bijvoorbeeld, tasten we nog in het duister. Waarom koos Ivan net die naam? Niemand kan het ons vertellen. Bij deze: als iemand weet wat de artiestennaam Johny Turbo betekent, neem dan zeker contact op. Het zou jammer zijn mochten we de documentaire afwerken zonder uit te leggen waar de naam vandaan komt en daarna iemand tegenkomen die dat wél weet.”
Vis in de Leie
Waar de documentaire te zien zal zijn, weten de documentairemakers nog niet. “Er lopen gesprekken met enkele potentiële partners. Ook met stad Kortrijk staat een overleg op het programma om te kijken of we kunnen samenwerken. In elk geval willen we er geen ‘platte commerçe’ van maken. We maken de Turbomentary niet om geld te verdienen, wel als eerbetoon aan iemand die 18 jaar geleden stierf, maar eigenlijk nog altijd leeft. Zijn platen worden nog steeds gedraaid en op KV Kortrijk zingen de supporters ‘Vis in de Leie’. Elke match, uit volle borst“, besluiten Dimitri en Karlheinz.
Meer info: https://www.facebook.com/TURBO-a-Turbomentary-146279972867004
Muziek
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier