Lucas De Man (curator Theater aan Zee): “Oostende is geen lief klein stadje”

Lucas De Man op de trappen van de Grote Post. © GLO
Gillian Lowyck

Er is nog drie maanden te gaan voor de 23ste editie van Theater aan Zee uit de startblokken schiet. Toch zijn de voorbereidingen al volop aan de gang. Nu kan je zelfs al tickets kopen. Lucas De Man die dit jaar het curatorschap op zich neemt zorgt voor de inspiratie. Centraal thema: betrokkenheid.

Lucas De Man (37) heeft er al een lange geschiedenis met Theater aan Zee (TaZ) opzitten. “Al zeven edities”, vertelt hij. “Ik heb installaties gemaakt, voorstellingen, was juryvoorzitter. Of het curatorschap dan een logische evolutie was? Toen Luc (Muylaert, red.) me zei dat ze vooral een inspirator zochten, heb ik ja gezegd.”

Lucas De Man in één hokje stoppen is geen sinecure. De Roeselarenaar is oprichter en artistiek leider van de Stichting Nieuwe Helden, maar is ook theatermaker, presentator, conceptontwikkelaar… Vorig jaar koos curator Barbara Raes voor rituelen, dit jaar schuift Lucas De Man betrokkenheid naar voor. “Ik wist al na tien seconden dat dit het thema was waar ik voor wilde gaan. Betrokkenheid is iets waar ik zelf heel erg mee bezig ben. En iets wat nu speelt. Het is altijd maar minder evident om betrokken te zijn.”

Aan Jou-tickets

In dat kader organiseert Lucas De Man enkele bijzondere acties en voorstellingen op TaZ. Eerst en vooral is er de ‘Aan Jou-ticketactie’. “Er is een groot verschil met zomaar gratis tickets weggeven aan mensen in armoede. Waarom gaat iemand niet naar een voorstelling? Omdat het te duur is, men het niet kent of denkt ‘het zal wel niets voor mij zijn’. Maar als je een persoonlijke uitnodiging ontvangt, is dat iets totaal anders.”

In West-Vlaanderen moet je niet beginnen zonder alcohol of eten

Iedereen die het wil kan vanaf vandaag tickets kopen en schenken, als beloning aan mensen die zich inzetten voor iets of iemand. “Dat kan gelijk wie zijn: verpleegkundigen, vrijwilligers bij de brandweer, mantelzorgers…” TaZ heeft 2.000 tickets klaar liggen voor tien verschillende voorstellingen die kunnen geschonken worden aan door TaZ geselecteerde organisaties of initiatieven.

Avonden van hoop

Lucas De Man nodigt ook vijf grote theatergezelschappen uit om de ‘Avonden van Hoop’ te brengen. “Het is gemakkelijk om te zeggen dat alles naar de kloten gaat, terwijl dat niet zo is. Daarom werken deze gezelschappen een avond uit rond hoop. Iets waarbij ze zichzelf en het publiek uitdagen.” Met het motto ‘het is aan jou, het is aan mij, het is aan ons, het is aan!’ wil Lucas De Man duidelijk maken dat we het sámen moeten doen. “Ik ben geen optimist en ook geen pessimist. Er is een heel dun lijntje tussen en dat willen we bewandelen”, lacht hij. Naast de Avonden van Hoop plant De Man een bijzondere tocht – een ‘theatrale tentoonstelling’ – langs de Oosteroever, een voorstelling rond erotische fantasieën en een zoektocht naar democratie in Europa.

Lucas woont vandaag nog in Roeselare, maar is heel vaak in Amsterdam en verhuist volgend jaar naar Gent. En ook met Oostende heeft hij een band. “Ik heb hier mijn masterscriptie voor de unief geschreven. Ik huurde een appartement op de zeedijk en trok me hier een maand lang terug. Oostende vind ik het mooiste in de winter. Het is een stad met veel schoonheid maar ook lelijkheid, de grootste kleine stad in ons land. Een beetje Brussel in het klein, vind ik. Het is geen lief klein Vlaams stadje.”

Café Koer

“Theater aan Zee is een heel breed festival. Het trekt alle lagen van de bevolking aan, niet alleen de elite. De sfeer die er hangt, is fantastisch. Café Koer speelt daar voor een groot stuk in mee. Kijk, in mijn team zitten heel wat Nederlanders. We hebben hier al veel tijd gespendeerd en zullen hier nog lang zijn. Ik vertel hen dan dat je in West-Vlaanderen niet moet beginnen zonder alcohol of eten (lacht). Ik ben trots dat ik van hier afkomstig ben, maar ook blij dat ik af en toe weg ga.”

“Ik ga een tevreden curator zijn als mensen wat minder naar hun eigen navel staren. Ik hoop dat mensen nieuwe inzichten krijgen, dat ze ontroerd en getroost zijn. Entertainment hoeft niet altijd gaan over je hoofd leegmaken. Maar wees gerust, er zullen ook wel nog genoeg gewoon goede theaterstukken zijn hoor”, lacht Lucas. “Ik vind het curatorschap superspannend en ook wel eng. En wie weet word ik neergesabeld, we zien wel. Het belangrijkste voor mij is kunstenaars, het publiek en mezelf uitdagen.”

Voor het eerst ook voorstellingen in Kursaal

De opening van Theater aan Zee wordt dit jaar een massaperformance met mensen uit de vele lagen en straten van de stad, bewoners en passanten. Lucas De Man zoekt 1.000 participanten die op woensdag 31 juli om 16.30 uur een beeld maken op het strand waarbij ze samen de letters vormen uit de slagzin ‘Het is aan jou, het is aan mij, het is aan ons, het is aan’. Het geheel wordt gefilmd met een drone en vervolgens naar alle media en websites gestuurd met de boodschap: ‘in Oostende zijn we bezig’.

Voor het eerst zijn er drie unieke projecten te zien in het Kursaal. “Een eerste stap in een langdurige samenwerking die TAZ en het Kursaal samen willen uitbouwen”, klinkt het bij de organisatie.

Theater Aan Zee vindt dit jaar iets later plaats, van 31 juli tot en met 10 augustus. Het programma van de eerste voorstellingen staat online en de eerste tickets hiervoor zijn ook al te verkrijgen. Het volledige programma wordt op 7 juni bekendgemaakt en zal vanaf 12 juni online staan. Tickets voor het volledige programma zullen vanaf 12 juni voor de Vrienden van TAZ en vanaf 17 juni voor iedereen verkrijgbaar zijn. Wie wil deelnemen aan de openingsvoorstelling kan zich inschrijven via theateraanzee.be. (GLO)