Livecircuit wil overleg met overheid en specialisten over voortbestaan
In een open brief van tal van Belgische festivals, boekingskantoren, artiestenbureaus, muziekclubs en culturele centra, waaronder ook tal van West-Vlaamse spelers, vraagt het zwaar getroffen livecircuit overleg met de overheid en specialisten om een uitweg te zoeken uit de huidige crisis. “Het verlies dreigt deze zomer tot boven het miljard euro uit te stijgen”, luidt het.
Ook het komende paasweekend blijft ons land verstoken van liveoptredens en dj-sets. Vier weken na de invoering van de lockdown light om de verspreiding van het coronacrisis tegen te gaan, is het circuit van Belgische festivals, muziekclubs en concertzalen in de pen geklommen. In een open brief klagen ze de grote verliezen door voornoemde crisis aan, maar steken ze tegelijk de hand uit naar onze autoriteiten en specialisten om “constructief en creatief mee te denken over de opties eens we de draad van het normale leven opnieuw kunnen oppikken.”
Honderden miljoenen euro’s schade
De sector, waar onder meer ook festivals als het Cactusfestival, Ostend Beach Festival en Kamping Kitsch en het West-Vlaamse clubcircuit toe behoren, kaart de economische impact van de coronacrisis op het Belgische livecircuit aan. “Mogelijke annuleringen binnen de festivalzomer zullen voor de muzieksector desastreuze gevolgen hebben”, klinkt het. “Alleen al in ticketverkoop loopt de schade in de honderden miljoenen. Artiesten en hun omkadering zien hun inkomsten wegvallen. Tel daar de schade voor de hele complexe ketting van toeleveranciers, freelancers, horeca… in de muzieksector bij en het totaalplaatje stijgt tot boven het miljard euro. Ook de inkomsten van talloze verenigingen die zich jaarlijks inzetten op de zomerfestivals worden bedreigd.”
“Mogelijke annuleringen binnen de festivalzomer zullen voor de muzieksector desastreuze gevolgen hebben”
Het livecircuit en bij uitbreiding de hele muzieksector heeft alle begrip voor de noodzakelijke maatregelen die genomen worden om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Waardering is er ook voor de beleidsmaatregelen die de eerste economische verliezen moeten helpen blussen. “Van groot belang hierbij is dat de overheid de meest kwetsbare profielen niet uit het oog verliest”, luidt het. “Naast onze waardering heerst er binnen het livecircuit ook een steeds grotere bezorgdheid. Nu ook de festivalzomer steeds nadrukkelijker op de helling komt te staan, groeit de vrees voor een enorm economisch en maatschappelijk slagveld. Om deze klap te boven te komen, zullen bestaande maatregelen moeten uitgebreid worden rekening houdend met de eigenheid van de muzieksector op het vlak van tewerkstelling.”
Impact op lange termijn voelbaar
Daarom roept het livecircuit op tot dialoog, want “de kans is groot dat onze sector de laatste in de rij zal zijn om terug te keren naar business as usual. Bijkomende onzekere factor is ook de vraag wanneer het publiek opnieuw klaar zal zijn om concerten te bezoeken. De impact zal in ieder geval over lange termijn voelbaar zijn. We hebben het grootste respect voor de beslissingen van specialisten en wetenschappers, maar om de sector te kunnen herlanceren willen we graag met de specialisten aan tafel kunnen zitten“, duimen de Belgische festivals, muziekclubs en concertzalen. “We zijn een creatieve sector, die het gewoon is om met creatieve oplossingen te komen voor complexe problemen. Daarom bieden we onze expertise aan om samen met beleid en wetenschappers werkbare oplossingen te ontwikkelen. Laat ons samen nadenken over hoe we dit stapsgewijs kunnen organiseren, mét aandacht voor de veiligheid en gezondheid van het publiek, maar ook voor de bijzonder kwetsbare situatie van heel wat spelers in onze sector.”
(svv)
De integrale open brief kun je hier lezen. p>
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier