Van een stil aandenken aan het oorlogsgeweld, tot een handig item dat in ieder huishouden een plaats verdient. De rode beuk, die ooit in de schaduw van de Sint-Dionysiuskerk stond, kreeg dankzij de leerlingen van het VTI Sint-Lucas een nieuw leven. “Wie een stukje erfgoed in huis wil halen, kan dat tijdens de Gapersfeesten.”
De vredesboom, die in de jaren 30 zijn plaats in Geluwe kreeg, was bijna een eeuw lang een symbool van de oorlogswaanzin. Na al die jaren deel te hebben uitgemaakt van het straatbeeld, kreeg de tand des tijds grip op de natuurlijke mastodont. “In 2022 wisten specialisten ons te vertellen dat de boom de strijd tegen de schimmel had verloren, en niet meer te redden viel”, liet schepen Bercy Slegers weten.
Oude boom alle eer aandoen
“De boom werd gekapt en in 2023 werd een nieuw exemplaar geplant. Toch wilden we de oude boom niet in de vergetelheid laten verdwijnen. Tijdens een eerste fase werd van een deel van de stam een kunstwerk gemaakt. Een vredesduif werd door een lokaal kunstenaar uit het hout gemaakt, en kreeg een prominente plaats in de kerk. Vandaag komen we aan de tweede fase aan, en hiervoor gingen we aankloppen bij het VTI Sint-Lucas in Menen.”
De houtafdeling van de school werd ingeschakeld om van de resterende stam bruikbare objecten te maken. “We kozen uiteindelijk voor broodplankjes. Er werden er ondertussen meer dan 500 gemaakt en volgend schooljaar zullen er nog een aantal uit de machines rollen. Ze werden allemaal van een unieke stempel voorzien en als stad gaan we voor iedere plank ook een echtheidscertificaat afleveren.”
“Wie zo een stukje erfgoed in huis wil halen, kan hiervoor aan De Spie terecht. Tijdens de Gapersfeesten zal daar een standje worden gebouwd, waar de plankjes verkocht zullen worden. Van de takken werden dan weer decoratieve, houten eieren gemaakt. Ook die werden allemaal voorzien van diezelfde stempel.”
De helft van de opbrengst van de verkoop, zal worden verdeeld onder het VTI Sint-Lucas en ‘t Erfgoed Geluwe.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier