Vijf jonge artistiekelingen bewerken drie binnenmuren Speelmanskapel

Sammy Roelant zocht de jonge Brugse kunstenaars Myra Degroot, Rodrigo Fraga, Raven Lamoot, Luthiën Sette en Timothy Verlinde aan om samen een kunstwerk te maken. (foto Davy Coghe) © Davy Coghe Davy Coghe
Stefaan Van Volcem
Stefaan Van Volcem Freelance journalist KW

In juli en augustus kun je in de Speelmanskapel naar het jongerenproject ‘Purgatorio’ van Kunstencollectief B.E.E.N. gaan kijken. Vijf jongeren creëerden op de muren een tijdelijk monumentaal kunstwerk geïnspireerd op het klassieke werk ‘La Divina Commedia’ van Dante Alighieri. Ze legden merkwaardig veel parallellen tussen dit klassieke werk uit het begin van de veertiende eeuw en het wankel tijdsgewricht waarin we nu leven.

Het is geen toeval dat Sammy Roelant van Kunstencollectief B.E.E.N. ‘La Divina Commedia’ van Dante Alighieri uitkoos voor een beeldend jongerenkunstproject. Dit magnum opus van de Florentijnse dichter heeft namelijk visionaire krachten.

Kwetsbaar

“Uit zijn werk heb ik ‘Purgatorio’ ofwel het vagevuur of de louteringsberg gelicht”, schetst Roelant. “Na enkele persoonlijke trauma’s zocht Alighieri naar persoonlijke loutering om met zijn trauma’s af te rekenen. Net als in de tijd waarin hij leefde, zitten we vandaag in een periode met grote maatschappelijke omwentelingen.”

“Covid-19 heeft ons doen wakker worden in een wereld die we eerder nooit voor mogelijk achtten. Na het scheuren van het IJzeren Gordijn leefden we lange tijd in de illusie dat we het einde van de geschiedenis bereikt hadden. Bijna alles ging zowat zijn gangetje. Het nieuwe coronavirus en de klimaatcrisis hebben ons uit die slaap doen ontwaken en ons opnieuw kwetsbaar gemaakt.”

Monumentaal kunstwerk

Die kwetsbaarheid spat ook van de muren van de Speelmanskapel. Roelant vroeg de jonge Brugse kunstenaars Myra Degroot, Rodrigo Fraga, Raven Lamoot, Luthiën Sette en Timothy Verlinde om gezamenlijk een monumentaal kunstwerk te creëren op drie muren van de kapel.

Met verf en borstel roepen ze een beklemmend schrikbeeld van de wereld op, met talloze (kunsthistorische) metaforen rond het verlangen naar verlossing, van armoede, van eenzaamheid en van werkloosheid. Rouw en verlies verzinnebeeld.

Inspired by Triënnale

‘Purgatorio’ kreeg het label ‘Inspired by Triënnale’ mee, dat ook trauma als leidmotief heeft. Jong Ding, het stadsinitiatief dat nieuwe initiatieven van en voor jongeren ondersteunt, kwam met 2.000 euro over de brug voor de gebruikte materialen en het huren van een stelling.

Dit gratis toegankelijke jongerenproject valt in juli en augustus te bezichtigen op vrijdag, zaterdag en zondag van 16 uur tot 22 uur. De belendende bar fungeert als ontmoetingsruimte. Nog tijdens de zomer zullen er in de Speelmanskapel verschillende artistieke experimenten plaatsvinden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier