Sebastian Steveniers krijgt de Grote Prijs Roots Advocaten voor documentaire fotografie ter waarde van 5.000 euro

Jozef Laevens overhandigde de bloemen en de cheque van 5.000 euro aan Sebastian Steveniers.© (Foto JVGK)
Jozef Laevens overhandigde de bloemen en de cheque van 5.000 euro aan Sebastian Steveniers.© (Foto JVGK)
Peter Van Herzeele

Met zijn reeks ‘Bosfights’ won fotograaf Sebastian Steveniers (39) de Grote Prijs Roots voor documentaire fotografie op het Fotofestival Track & Trace Kortrijk. Hij haalde het van 4 andere kandidaten. Aan ‘Bosfights’ gaat een hele geschiedenis vooraf.

Op Track & Trace kreeg documentaire fotografie niet alleen een prominente plaats, er werd ook een wedstrijd georganiseerd voor documentaire fotografen. “Die wedstrijd stond open voor samenhangende series van hedendaagse fotografen. Hun werk werd beoordeeld op actualiteit, oorspronkelijkheid en vakmanschap”, duidt Jozef Lievens, partner van Roots Advocaten en tevens voorzitter van medeorganisator Fotoclub PxL. Meer dan 60 fotografen zonden hun werk in. Uit de uiteindelijke selectie van 5 laureaten werd Sebastian Steveniers hoofdlaureaat met ‘Bosfuights’. “In die reeks brengt hij bosgevechten tussen hooligans op afgelegen plaatsen in beeld. De jury oordeelde dat de reeks een intrigerende inkijk biedt in een ontoegankelijk fenomeen. Zij gaat over de grenzen van de vrijheid, tribaal denken en de act van geweld binnen een veilige maatschappij. Met deze prijs wil Roots Advocaten de documentaire fotografie ondersteunen omdat deze kunstvorm weergeeft wat leeft in de wereld en als dusdanig maatschappelijk erg belangrijk is. Sebastian bracht een merkwaardig maatschappelijk fenomeen op beklijvende wijze in beeld: een voorbeeld van fotografie op de grens van feit en fictie.”

Drie weken celstraf

Sebastian bij een foto uit de reeks ‘Bosfights/Live Free’.© (Foto Mathieu Van de Sompel)
Sebastian bij een foto uit de reeks ‘Bosfights/Live Free’.© (Foto Mathieu Van de Sompel)

Sebastian Steveniers genoot een opleiding fotografie aan KASK in Gent en is fotograaf voor de krant De Standaard. Hij blinkt uit in documentaire reeksen. Aan zijn winnende reeks ‘Bosfights/Live Free’ hangt een opmerkelijk verhaal vast. Hooligans zijn grotendeels verdwenen uit Europese voetbalstadions, maar hun strijd is echter nooit gestopt. Zij ontmoeten elkaar nog op geheime plaatsen zoals een afgelegen bos. “Enkele jaren geleden wilde ik als documentairemaker toegang krijgen tot deze subcultuur en werd na lange tijd aanvaard als toeschouwer, want zij willen geen pottenkijkers. Later mocht ik toch zelfs foto’s nemen”, vertelt Sebastian. “In 2018 was er een razzia tijdens een geheime samenkomst en ik werd gearresteerd toen ik foto’s nam. Men dacht dat ik deel uitmaakte van de groep. Al mijn materiaal, ook beeldmateriaal, werd in beslag genomen voor het gerechtelijk onderzoek. Ik was alles kwijt.” Uiteindelijk kreeg Sebastian 3 weken celstraf. “Mijn beeldmateriaal kon ik recupereren via mails die ik ooit aan derden deelde. De kwaliteit was niet bijzonder maar ik heb het een beetje ‘bijgewerkt’. Tot nu toe, 2 jaar later, heb ik nog niets terug gekregen.” Naast de foto’s toont Sebastian dagboekfragmenten uit zijn gevangenschap, politieverklaringen, zijn arrestatieverhoor en krantenartikelen.

De tentoonstelling is te zien in BuBox, de voormalige Paardenstallen, tot en met 25 april.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.