Roeselaarse Schevevazekes staan in New York en straks ook in Japan

© (Foto JM)
Redactie KW

Tom Maeseele (37), een uit Ardooie aangespoelde Roeselarenaar, heeft een uit de hand gelopen hobby. Hij is creatief met klei en maakt keramieken vazen. Beroepshalve is Tom ontwerper van badkamers. Maar het creatieve in hem leidde hem naar een opleiding bij Syntra.

“Met twee vrienden wilden we potten leren draaien aan de draaitafel. Maar we zaten per ongeluk in het verkeerde klasje en zo leerden we klei bewerken tot sierlijke vazen. Het boeide me meteen en dreef me weg uit de verveling van de lockdown.” Zijn eerste werkstuk was een vaas die niet zo recht op haar voetstuk stond. “Het inspireerde mij om mijn werken de Schevevazekes te noemen.”

Zijn eerste Schevevaze was een cadeau voor Moederdag. “Het kostte me zes uur werk om de fijne tekening op de vaas te zetten en in te bakken. Moeder was content en de vaas kreeg een ereplaats.”

Sindsdien is er bij Tom veel vraag naar zijn Scheve Vazen. “Vrienden plaatsten een foto op de sociale media en Instagram. En de bal ging aan het rollen. In die zin dat ik besliste een eenmansbedrijfje op te richten. En blijkbaar is Instagram een wijd verspreid infokanaal. Er kwam een order binnen uit Barcelona. Er ging ook reeds een vaas richting Nederland. Groot was mijn verrassing toen ik een bestelling van vier vazen kreeg voor een winkel in het hartje van New York. Eerstdaags vertrekken de vazen per vliegtuig naar de USA. Made in Roeselare!”

Helen B in Gent

Maar ook Vlaanderen wil genieten van de Roeselaarse kunst. Een handelszaak uit Brussel wil een expo organiseren van de Scheve Vazen. “Maar vooral het aanbod van Helen B is voor mij een hele eer. Helen B is zowat hét Vlaamse visitekaartje op het vlak van keramiek met een toonaangevende winkel in Gent. Er is een bestelling binnen en binnenkort staan mijn Scheve Vazen in de winkel in Gent”, zegt een trotse Tom Maeseele.

Elke vaas is met veel liefde gemaakt. Het zijn allemaal unieke stukken

“Via mond-tot-mondreclame en sociale media komen mijn vazen ook terecht in een wijnbar in Oekene. Thyrsuswine is niet enkel een gerenommeerde wijnhandel. Er wordt ook kunst gepresenteerd. En daar zullen de Scheve Vazen tussen de wijnflessen verschijnen.”

Tom wil niet dat zijn hobby uit de hand loopt. “Het blijft vooreerst een hobby. Het moet plezierig blijven. Bovendien wordt elke vaas met veel liefde gemaakt. Het zijn allemaal unieke stukken. Het ambachtelijke is mijn handelsmerk en wie een vaas wil, moet wel eventjes geduld hebben. Ik heb geen winkel en ben ook niet van plan er eentje te openen.”

‘Beste Tom, uw Scheve Vazen bekoren mij…’ Een bericht in de mailbox, van een handelaarster in keramiek uit het Japanse Osaka, verraste zopas Tom. Prompt deed ze een bestelling van tien Scheve Vazen. “Vazen naar Japan sturen is niet zo evident. Bovendien liggen die hier niet in voorraad en ik wil niet overhaast produceren. Maar omdat onze keramiek in Japan gegeerd is, maakten we een deal. Na New York vertrekken binnenkort, samen met onze atleten naar de Olympische Spelen, zes vazen naar het land van de rijzende zon’. Roeselaarse kunst in Osaka. (JM)

Info: www.instagram.com/schevevazekes; 0474 50 54 83.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier