Negende expo Spilliaert Huis wijkt uit naar Brussel

De curatoren van ‘Nu of Nooit’, Anne Adriaens Pannier en Lieven Van Den Abeele, bij het zelfportret van de meester uit 1921. © ML
Redactie KW

De negende expo van en in Het Spilliaert Huis (HSH) kwam er in april niet wegens de bouwvallige toestand die de cel Onroerend Erfgoed vaststelde in de Koninklijke Gaanderijen. Betekent dit het einde van een nog jonge traditie om met thematische expo’s Spilliaert in eigen stad te eren? De expo is nu te zien in Brussel.

Artistiek directeur Anne Adriaens Pannier van HSH kreeg wel van het Lokerse veilinghuis De Vuyst een gastvrij onderkomen, maar koos uiteindelijk voor het aanbod van de Patrick Derom Gallery & Gillis Goldman Fine Art in de Brusselse Wolstraat 1.

Curator Lieven Van Den Abeele: “Het motto van de expo, Nu of nooit, komt uit een briefpassage van Spilliaert en illustreert ook hoe de kunstenaar aanvoelt dat 1921 een belangrijk jaar is in zijn evolutie als kunstenaar. Hij is 40 jaar, woont sinds 1917 met vrouw en kind in Brussel, stelde in 1920 tentoon op de Biënnale van Venetië, exposeert in Brussel en Luik en wordt uitgenodigd door de meest prestigieuze Belgische avant-gardegalerie Sélection.”

Die zomer huurt het gezin een vakantieappartement in Spilliaerts geboortestad Oostende en ontmoet hij er onder meer kunstenaar Constant Permeke en de latere Kursaaldirecteur Henri Van De Putte, wiens portretten hij schildert, net als een zelfportret. Een jaar later zal de schilder weer in Oostende komen wonen. “1921 is dus duidelijk een scharnierjaar in zijn leven, zowel privé als artistiek”, aldus de curator.

Toekomst?

Met deze negende en laatste expo van HSH krijgt de Oostendse meester er ongewild, na Parijs en Londen, nu ook in de Europese hoofdstad een etalage voor 37 van zijn werken uit 1921, bijna allemaal afkomstig uit privécollecties. Er zijn de (zelf)portretten, de bomen, de marines, impressies van de oude kasteelhoeve het Karreveld, vissersvrouwen…

“1921 was ook het jaar van het experiment: nooit voorheen heeft Spilliaert zoveel technieken door elkaar gebruikt en vertonen een aantal ervan invloeden van het kubisme en de abstractie”, aldus Van Den Abeele.

De toekomst van HSH blijft tot vandaag even duister als de marines van de schilder zelf. Op de Raad van Bestuur in april viel de beslissing om de activiteiten van HSH stop te zetten en werd gevraagd aan de leden van de raad van bestuur om ontslag te nemen. Tot vandaag blijft de gelijknamige vzw wel nog actief.

De expo ‘Nu of nooit’ loopt nog tot en met 13 november, van woensdag tot en met zaterdag, telkens van 12 tot 18 uur, in de Patrick Derom Gallery & Gillis Goldman Fine Art, Wolstraat 1 in Brussel.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.