Frederik Ardies (50) uit Lo stelt van 30 maart tot 28 april tentoon in kunsthuis Contemporary Art Space (CAS) in de Frans Musinstraat in Oostende. De expo Shelter from the Storm kadert binnen het project Influensored, dat deel uitmaakt van Ensor 2024 en hedendaagse kunstenaars met een link naar Ensor in de kijker zet.
Het is dit jaar 75 jaar geleden dat James Ensor overleed en dat laten ze in Oostende niet onopgemerkt voorbij gaan. In de koningin der badsteden staat de kunstenaar tijdens Ensor 2024 een jaar lang centraal met expo’s en tal van evenementen. Zo kijken de Oostendse galerijen Oostende.art: Oever Gallery, CAS, AHWNN gallery, Noir de Noir en Galerie P. wat verder dan de stillevens, maskers en skeletten van Ensor en graven ze onder de noemer ‘Influensored’ in zijn geestelijke nalatenschap en zijn impact op mens en maatschappij. In deze vijf galerijen stellen ze werk tentoon van Ensors hedendaagse collega’s.
Kleurrijke en expressieve taferelen
Een van die kunstenaars is Frederik Ardies alias Raggn uit Lo. Zijn werk was vorig jaar al te zien op de kunstbeurs ART3F in Kortrijk. Met zijn selectie voor het project Influensored kan hij opnieuw een mooie referentie aan zijn curriculum vitae toevoegen. “Ik begon in 2022 met schilderen na een reis naar New York waar ik in contact kwam met enkele street artists”, zegt Frederik Ardies. “Ik was eigenlijk al een tijdje op zoek naar een kunstwerk voor thuis, maar omdat het niet evident was om een werk te laten overkomen, begon ik zelf te experimenteren. Ik verwerk graffiti, verf en krijt op een doek dat eerst textuur krijgt door het aanbrengen van knipsels en karton. Het zijn materialen die ik verzamel op mijn reizen. Zo is de basis van elk werk een verwijzing naar persoonlijke herinneringen aan andere landen en continenten.”
“Ik verwerk graffiti, verf en krijt op een doek dat eerst textuur krijgt door het aanbrengen van knipsels en karton”
Die collages vormen de basis van grote, kleurrijke en zeer expressieve taferelen die elk hun specifieke verhaal vertellen. En dit mag je letterlijk nemen. Op zijn website wordt bij elk werk een verhaal geschetst dat alles en niets aan de verbeelding overlaat. De werken van Raggn zijn dominant aanwezig in de ruimte, vaak in groot formaat. Die variëren van 0,75 op 1,10 meter tot 1,4 op 1,6 meter. “Mijn werk trekt inderdaad aandacht in een ruimte”, beaamt Frederik Ardies. “Maar is het niet de bedoeling dat kunst aandacht trekt, reactie oproept en discussie opwekt?”
Link tussen Ensor en Jean-Michel Basquiat
Kunsthuis CAS omschrijft het werk van Raggn als volgt. “Zoals Ensor zichzelf als een nieuwe Messias in een gewemel van kleuren en onder een spandoek de stad Brussel liet binnenvoeren, zo voert ook Raggn in een explosie van kleuren en tussen stukken tekstfragmenten zijn mensbeeld op. Als er een link bestaat tussen Ensor en Jean-Michel Basquiat, dan heeft CAS die gevonden in Raggn.”
“Is het niet de bedoeling dat kunst aandacht trekt, reactie oproept en discussie opwekt?”
“Toen ik dit las, kon ik me geen mooier compliment wensen”, besluit Frederik Ardies. “Wat begon als een artistieke uitlaatklep, lijkt nu in een stroomversnelling terecht te komen. Ik krijg steeds meer aanvragen en vragen voor atelierbezoeken via sociale media, in die mate dat mijn beschikbare voorraad werken al allemaal gereserveerd zijn. Ik weet dus wat gedaan de komende maanden.”
De tentoonstelling loopt van 30 maart tot 28 april en is elke zaterdag en zondag en ook op paasmaandag te bezichtigen tussen 15 en 18 uur. Tijdens het galerijweekend van 5 tot 8 april is iedereen welkom tussen 11 en 18 uur. Naast Raggn stellen ook Bart Vandevijvere, Lien Buysens, Servaas Van Belle en Willem Boel hun werken tentoon. De vernissage vindt plaats op vrijdagavond 29 maart.
Meer info over Frederik Ardies alias Raggn is terug te vinden op www.raggnart.com.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier