Metaalsculpturen van Maarten Schaubroeck kleuren Antwerpse winkelstraat

© (Foto GF)
Bart Crabbe
Bart Crabbe Medewerker KW

Beelden en muurschilderingen van stadsgenoot Maarten Schaubroeck sieren vanaf dit weekend als een soort landmarks de vernieuwde winkelstraat in Deurne. Net zoals de buurt van de Herentalsebaan kleurrijk en divers is, zo vallen ook Maartens werken op door het uitbundig gebruik van kleur.

Maarten Schaubroeck (41) is de zoon van de Roeselaarse architect Guido Schaubroeck en hij is als kunstenaar niet aan zijn proefstuk toe. Al sinds 2006 creëert hij onder het acroniem IZR kunstige metaalsculpturen en buitenmeubilair. In Roeselare zie je van hem de observatiepost aan de kop van de vaart en de peervormige sculptuur in het Geitenpark. Maar ook elders in het land en zelfs ver daarbuiten staat werk van hem.

“Voor de coronaperiode stonden een aantal van mijn werken in het Rivierenhof in Antwerpen”, vertelt Maarten. “Net daarvoor had ik de Art Award gekregen van de academie in het Duitse Mainz. Die erkenning doet deugd en het betekende dat ik verder mijn ding kon gaan doen met metaal.”

“Diezelfde coronaperiode heeft er voor gezorgd dat de mensen opnieuw de openbare ruimte en de natuur hebben ontdekt. Door op gepaste plaatsen kunstobjecten neer te poten creëren we een extra beleving waarbij kunst en natuur elkaar versterken.”

Landmarks

Het werk van Maarten Schaubroeck dat vanaf dit weekend te zien is in Deurne is het sluitstuk van een grondige vernieuwing van de Herentalsebaan. De kunstinstallatie bestaat uit grote muurschilderingen en kleurrijke metaalsculpturen. “Ik zie ze als een soort landmarks die iedereen welkom moeten heten in de vernieuwde straat. De langste winkelstraat van Deurne krijgt door deze combinatie van street-art en sculpturen een nieuw kleurrijk gezicht. De inspiratie vond ik bij de bewoners zelf die zelf ook heel divers en veelzijdig zijn. Ik wilde graag de dynamiek van de drukke winkelstraat in de verf zetten maar evengoed de rust en ontspanning versterken die de bewoners van Deurne in deze straat vinden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier