Leerlingen van het VTI Brugge bouwen kunstwerk voor Beaufort24 in Koksijde

Vlnr. Stephanie Anseeuw (Schepen Cultuur Koksijde), Sarah Vanstaen (cultuurdienst Koksijde), Sabien Lahaye-Battheu (voorzitter Westtoer), Els Wuyts (curator Beaufort24), leerlingen Jaquim Duthoit, Simon Baert, Robbe Janssens, Maxim Debaets, Siemen Vandesteene en Lore Bilcke, Julie Houwen (directeur VTI), Joris Allaert (leraar VTI) en Tom van Kerckhove (leraar VTI). © José Tyteca JT
Redactie KW

In Koksijde construeren leerlingen van het vijfde en het zesde jaar Bouw van het VTI Brugge, Campus Zandstraat, de hele week een kunstwerk dat straks te zien zal zijn tijdens de Triënnale Beaufort. De Argentijnse kunstenaar Jorge Macchi is door Beaufort24-curator Els Wuyts uitgenodigd om in Koksijde een tijdelijk kunstwerk te presenteren.

De kunstenaar wil een bestaand werk van hem op grotere schaal produceren om het in de context van strand en zee te tonen. Voor het uitwerken van de schaalvergroting en de productie van het kunstwerk werkt Beaufort samen met het VTI Brugge. De secundaire school voor wetenschap en techniek ziet in het project een uitgelezen kans om de leerlingen een project van A tot Z te laten opvolgen, met een resultaat dat ook door duizenden mensen gezien zal worden.

Al lang mee bezig

De leerlingen van het VTI zijn bij het project betrokken sinds september 2023. De leerlingen hebben eerst de plannen uitgetekend en ook de proefopstellingen gemaakt op school. Daarbij is meerdere keren met de kunstenaar Jorge Macchi overleg gepleegd. De kunstenaar woont en werkt in Buenos Aires (Argentinië) en volgt het project van op afstand mee op.

“Een technische uitdaging, zoals het project van Beaufort, laat ons toe aan het grote publiek te tonen waartoe leerlingen met een technische en beroepsopleiding in staat zijn. Aan de hand van digitaal tekenwerk, berekeningen, het bestuderen van plannen en veel opzoekwerk banen we ons een weg naar de realisatie van het kunstwerk. Een technisch huzarenstukje die we met veel trots uitwerken”, aldus Joris Allaert, leerkracht VTI, die het project op school begeleidt.

“We vinden het als school een absolute meerwaarde om de leerlingen te laten meewerken aan een cultureel project als Beaufort. Op die manier kunnen ze hun beroepstrots en vakkennis demonstreren aan de duizenden bezoekers”, voegt Julie Houwen, directeur VTI Brugge campus, er nog aan toe.

Steun van Westtoer

“Kunnen samenwerken met scholen uit de regio is een meerwaarde voor het project”, zegt Sabien Lahaye-Battheu, voorzitter Westtoer. “Als gedeputeerde, verantwoordelijk voor onderwijs en toerisme, ben ik zeer verheugd om te zien dat leerlingen van een technische school meewerken aan het kunstwerk. Een van de prioritaire doelstellingen van de provincie op vlak van onderwijs, is het versterken van de link tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Zulke initiatieven verdienen navolging”, voegt Sabien er nog aan toe. (JT)

De achtste editie van Triennale Beaufort24 vind plaats van 27 maart tot en met 3 november 2024. In Koksijde komen straks twee kunstwerken van Beaufort te staan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier