Laureatenexpo in SASK Roeselare

Heidi Leyn en Tonny Vanhaverbeke: “We studeren af maar er zijn mogelijkheden om hier te blijven komen.” © STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Bart Crabbe
Bart Crabbe Medewerker KW

Het wordt dubbel gezellig dit keer in de tentoonstellingsruimte van de academie in de Leenstraat. Vorig jaar konden de afgestudeerden hun werken niet tonen. Nu hangen en staan er dus twee keer zoveel kunstwerken, waaronder die van Tonny Vanhaverbeke en Heidi Leyn.

Heidi Leyn studeert af in de richting weefkunst. “Veel mensen hebben nog altijd een erg ambachtelijk idee van een cursus weven. Die moeten dringend hun idee bijstellen. Dit atelier biedt zoveel meer dan breien of haken. Het is een heel creatief gebeuren geworden. Dat proces heb ik in al die jaren ook doorlopen. Als je ziet wat ik toen deed en wat ik nu maak. Wat een verschil!”

“Ik heb tweedimensionaal en driedimensionaal leren denken en vaak zijn mijn weefstukken eerder schilderijen. Een enorme meerwaarde is het procesboek. Een idee van onze leraar waardoor je veel meer gaat nadenken en met de collega’s overleggen over wat je wil doen.”

“Het is wel jammer dat dit nog steeds een vrouwelijke richting is gebleven. Er is geen enkele reden waarom mannen niet naar ons weefatelier zouden kunnen komen. Hopelijk verandert dat in de toekomst.”

Cross-over

Tonny Vanhaverbeke studeert af in de richting schilderkunst. “Ik ben jaren geleden letterlijk met een leeg blad begonnen. Ik had geen teken- en schilderopleiding gehad en was er ook totaal niet mee bezig. Ook dit is een leerproces geworden met veel vallen en opstaan en uitproberen.”

“Zo heb ik mij een nogal aparte stijl kunnen aanmeten. Ik schilder graag op niet evidente dragers. Het blijft een schilderij maar dat moet wat mij betreft niet noodzakelijk op canvas gebeuren. Ik ben zelf in die richting geëvolueerd maar uiteraard staat op mijn werk ook de stempel van mijn leraar. Dat is dus de reden om naar de academie te komen en niet eenzaam in je eigen atelier te experimenteren. Hier word je gemotiveerd en getriggerd om te gaan creëren. En je komt er gelijk gestemde zielen tegen.”

“Afscheid nemen van deze plek is lastig”, bekent Heidi. “Gelukkig zijn er mogelijkheden om hier te blijven komen. Zo kan je een cross-over cursus volgen, waarbij je kennismaakt met andere ateliers. Ik combineer nu video- en weefkunst.”

“En ik ben in het projectatelier terecht gekomen waar ik me meer toeleg op 3D-creaties”, aldus nog Tonny.

De Laureatenexpo, met werk van volwassenen die vijf jaar of langer les volgden aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten, loopt nog tot zaterdag 18 december in de exporuimte in de Leenstraat 14. Open van dinsdag tot vrijdag van 16 tot 20 uur en op zaterdag van 10 tot 17 uur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.