Land art-installatie ‘Les Ancêtres’ krijgt vorm op de Kemmelberg

Gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe kwam de bouw van de kunstinstallatie ‘Les Ancêtres’ bekijken.© EF
Gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe kwam de bouw van de kunstinstallatie ‘Les Ancêtres’ bekijken.© EF
Marc Desender
Marc Desender Medewerker KW

Op het provinciedomein de Kemmelberg, op een grasland palend aan restaurant de Hollemeersch, werd deze week gestart met een land art-project. Jean-Louis Muller, een landschapskunstenaar en zelfstandig wiggenvlechter uit Blankenberge, bouwt er samen met studenten van de Vives hogeschool metershoge menhirs en vuurstenen werktuigen.

Het project draagt de naam Les Ancêtres . “De Kemmelberg is altijd een berg vol verhalen geweest. Als ‘berg’ in het vlakke landschap was het een toevluchtsoord voor de jager-verzamelaar, de eerste boer, de Kelt”, duidt duidt schepen van Toerisme Bart Vanacker dit kunstproject.

“Hoog op de top was het veilig wonen. Nu willen we dit verleden met zeven structuren, opgetrokken in wilgenhout, opnieuw tastbaar maken. Al eeuwenlang gebruikt de mens wilgensoorten omwille van hun sterk buigzame twijgjes. Deze twijgen vlechten ze tot gebruiksvoorwerpen of als bindmiddel. Hier wordt het een toegankelijk kunstwerk.”

Nieuwe attractie

De kunstwerken worden zeker een nieuwe attractie voor de vele wandelaars op weg naar de Kemmelberg. “We voorzien twee constructies van een ingang waar zowel kinderen als volwassen in kunnen kruipen.”

“De hoogste van deze twee constructies meet 4 meter en heeft een diameter van 3 meter. Het zal verder snel duidelijk worden hoe de voorbijgangers met de kunstwerken zullen omgaan. Hun fantasie zal leiden tot al dan niet verrassende taferelen”, aldus de kunstenaar.

Wilgentakjes

De keuze van de wilg als basismateriaal voor dit project is een bewuste keuze. “De wilg is een boom die binnen veel culturen een belangrijke rol speelt in de mythologie, de magie en de folklore. Ook vandaag nog bestaat in landen met een Keltische invloed de traditie van het verbranden van een grote met stro en hooi gevulde pop om zo de winter te verjagen”, verwijst de wilgenvlechter onder meer naar Borelle in Dranouter.

“Al eeuwenlang is de mens creatief met wilgentwijgjes. Ze zijn bijvoorbeeld het bindmiddel voor hekjes, schuttingen, manden of nog zinkstukken voor de dijkbouw.”

Toegankelijk vanaf eind februari

Vanaf het laatste weekend van februari vormen de twijgjes aan de Kemmelberg een groene land art-installatie. De toegangsweg naar de constructies zal aangeduid worden met twee aspinnen verwijzend naar de eerste Keltische vondst tijdens het archeologische onderzoek van de jaren 70 op de Kemmelberg.

“De pin werd bevestigd op de as van het karrewiel waardoor de kar recht gehouden kon worden”, besluit Bart Vanacker. Het is de bedoeling om de kunstinstallatie gedurende één jaar te laten staan.

Het project geniet de steun van het Europees Interreg IV programma, genaamd Cupido. Dit wil ondernemerschap op vlak van landschap, erfgoed en cultuur aanmoedigen. Partners zijn tevens Vives, Provincie West-Vlaanderen, het Regionaal Landschap Westhoek en de gemeente Heuvelland.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier