Wandschildering Paul Delvaux in Kursaal oogt weer als nieuw

De monumentale wandschildering van Paul Delvaux weer helemaal in het nieuw.©Peter MAENHOUDT
De monumentale wandschildering van Paul Delvaux weer helemaal in het nieuw.©Peter MAENHOUDT
Gillian Lowyck

In het Kursaal, dat voorlopig nog dienst doet als vaccinatiecentrum, werden heel wat kunstwerken in het gebouw gerestaureerd. Een monumentale wandschildering van Paul Delvaux springt het meest in het oog.

Het bekende werk van Paul Delvaux kreeg een grondige opknapbeurt. Jarenlange feesten in de zaal had zijn sporen nagelaten: denk maar aan sigarettenrook of mensen die tegen het werk liepen. Het werk van 26 meter lang en 5 meter hoog was zwaar bevuild. Het werd afgewerkt op 24 juli 1952. Vrouwenfiguren en sirenes symboliseren de stad en de zee. Bijzonder is dat het werk is uitgevoerd in tempera, met verf op waterbasis en maar liefst duizend eieren als bindmiddel.

Nog meer gerestaureerd

“De coronasluiting was de ideale gelegenheid om de restauratie van de kunst in het gebouw aan te pakken”, zegt voorzitter van EKO nv, Björn Anseeuw. De restauratie van dit werk kostte 79.000 euro en werd uitgevoerd door de firma Renotec.

Er werden nog werken in het gebouw gerestaureerd. In de erehal vind je een tapijtkarton van Julien Van Vlasselaer, waarvan jaren gezegd was dat het niet meer te herstellen was. In de Lounge vind je zeven glasramen in lood van de Oostendse kunstenaar Jo Maes. Tot slot vind je in het auditorium twee kolossale keramische beelden van beeldhouwer Olivier Strebelle.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier