Dat de Rijselstraat in Ieper bruist van de kunst, moeten we u niet meer vertellen. Het kunstenhuis R121 doet alvast de zon schijnen met hun lentetentoonstelling ‘Connect’, waar werken van Robie Van Outryve, Bram Terryn, Christophe Dehaene en wijlen Gilbert Degryse in de Rijselstraat 121 met elkaar verbonden worden.
Voor organisatoren Bea Van Imschoot en Filip De Cock is dit hun tweede tentoonstelling in deze rijwoning met artistieke invulling. “Waar we van november ‘22 tot januari ‘23 focusten op abstract geometrische kunst hebben we nu gekozen voor het thema ‘Connect’, waarbij verbinding centraal staat. Het is een knipoog naar corona, toen het tijdelijk niet meer kon, maar vooral de belangrijkste doelstelling van onze vzw. R121 wil verbinding scheppen tussen kunstenaars, publiek en thema. We zijn zelf langs geweest bij Robie, Bram, Christophe en Pedro, de zoon van Gilbert (die overleed in 2017, red.) om toepasselijke werken te selecteren die illustreren hoe ze in verbinding staan met de wereld.” Tijdens ons privébezoek, nog voor de vernissage, vernemen we concreet van elk van hen wat dat precies inhoudt.
Pedro Degryse voelt zich een buitenbeentje in dit gezelschap: “Werk van je overleden vader zo goed mogelijk tentoonstellen voelt nu eventjes ook als een kunst, want zelf ben ik niet artistiek bezig.”
Dood materiaal
Pedro bevestigt dat hij samen met Bea en Filip op basis van het thema de werken heeft gekozen. “Pa gebruikte verschillende technieken en diverse materialen, waarbij recyclage geregeld terugkeerde. Ik heb het meest voeling met het werk dat bij ons thuis hing: het kader met de oude brandweerslang die zo zorgt voor oranje concentrische cirkels. Of wat dacht je van een collectie vinylsingles en cd’s die in een installatie zijn verwerkt? Klinkt als muziek in mijn oren.” Bram Terryn toont dan weer werken rond rouwen en verlies, waarmee de connectie met de overleden Gilbert gemaakt is. “Normaal schilder ik eerst en daarna maak ik pas de installatie. Hier ben ik omgekeerd te werk gegaan. De kleine studies die ik hiervoor gemaakt heb hangen beneden, en die maken de connectie met het resultaat dat boven te zien is. Ik werk vooral in monochrome kleuren en altijd op hout, want dat is dood materiaal dat zo toch verder blijft leven. Ook het landschap speelt bij mij een belangrijke rol, en wie goed kijkt merkt zelfs een architecturaal relict of menselijk spoor op.”
Licht en beweging
En met dat landschap hebben ook de kunstwerken van Christophe Dehaene een connectie. “Voor een van de werken heb ik me geïnspireerd op Mondriaan, die als landschapsschilder begon. Van dat landschap is hij later een abstractie gaan maken. Mijn werken bestaan uit een combinatie van oude doorleefde materialen waarbij ik een nieuw spanningsveld probeer te creëren. Het is aan de toeschouwer om connectie te maken met die nieuwe context, waarbij het toen en nu elkaar kruisen.” Tot slot houden we halt bij Robie Van Outryve, de ouderdomsdeken van deze tentoonstelling, die zich voor zijn grootste werk geïnspireerd heeft op de Somme. “Nee, niet met de oorlog als thema, maar wel met de klemtoon op het licht en de beweging van deze Franse rivier. In mijn kleinere werken probeer ik een camping in de Morvan organisch vorm te geven. Hier is rechtlijnigheid ver te zoeken en is alles in beweging. Na 60 jaar artistiek bezig te zijn heb ik nog steeds geen vaste stijl, maar werk ik altijd thematisch en zo kwam de connectie met R121.” (DS)
De tentoonstelling ‘Connect’ in de Rijselstraat 121 loopt nog tot en met zondag 30 april. Gratis te bezoeken op vrijdag, zaterdag en zondag, telkens van 14 tot 18 uur of na afspraak (0472 26 63 03). Info: R121kunst@gmail.com of www.R121Kunst.be.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier