Kunstenares Lie roept hulp in van Poperingenaars voor Kunstenfestival Watou

De Nederlandse Lie van der Werff is één van de kunstenaars die tijdens de komende editie van het Kunstenfestival Watou een werk zal presenteren. Ze roept de hulp in van de Poperingenaars. © gf
Laurie Bailliu
Laurie Bailliu Medewerker KW

De Nederlandse Lie van der Werff is één van de kunstenaars die tijdens de komende editie van het Kunstenfestival Watou een werk zal presenteren. De voorlopige titel van het werk is ‘Zwerm’ en krijgt een plaatsje in De Lovie. Om dat werk te realiseren, vraagt ze de hulp van de Poperingenaars. “Ik heb de hulp van mensen nodig, omdat er duizenden stukjes vlag moeten worden uitgeplozen en dat kan ik echt niet in mijn eentje voor elkaar krijgen”, aldus Lie van der Werff.

“Veel kunnen we nog niet zeggen over de komende editie van het Kunstenfestival Watou. Er zijn 22 kunstenaars een nieuw in situ werk aan het maken”, zegt Annemie Morisse, coördinator Kunstenfestival Watou. De komende editie van Kunstenfestival Watou zal lopen van 6 juli tot en met 1 september en krijgt de naam ‘Landscape of the Imagination’.

“Het werk dat ik ga maken voor Watou 2024 is een textiel werk. Samen met inwoners van Watou en de omliggende gemeenten wil ik stukjes vlag uitpluizen. Tot op het hart van ieder stukje stof. De overblijfsels worden opgeprikt en samen vormen ze een nieuw beeld, een zwerm”, zegt Lie van der Werff. De kunstenares woont in Bleiswijk in Nederland. De voorlopige titel van het werk is ‘Zwerm’.

Satéprikker

“Het Kunstenfestival Watou ken ik sinds jaren. Ik bezoek het festival heel graag, het is een prachtig festival dat echt zijn wortels heeft in dit gebied. Ik voelde mij aangesproken door de titel Patchwork en wist direct dat het overeenkwam met mijn werk.” Patchwwwork is een open call voor professionele kunstenaars en laatstejaars bachelor- of masterstudenten aan een kunstopleiding. De deelnemers brengen tijdens de zomer een aantal dagen door in Watou en worden er ondergedompeld.

Om haar kunstwerk te realiseren, vraagt ze de hulp van de Poperingenaars. “Ik heb de hulp van mensen nodig, omdat er duizenden stukjes vlag moeten worden uitgeplozen en dat kan ik echt niet in mijn eentje voor elkaar krijgen. Ik ben op zoek naar mensen, van jong tot oud die mee willen helpen om deze stukjes stof uit te pluizen. Individuen, of groepen, verenigingen, schoolklassen… Het uitpluizen doe je door met een speld of satéprikker de draden uit de lapjes stof te trekken. De lapjes stof zijn ongeveer 3x3cm. groot. De stof is heel los geweven, in een minuutje heb je het voor elkaar”, vertelt Lie.

Bijzondere ontmoetingen

Van 11 tot 24 maart is Lie in Watou om samen op locaties zoals OC De Bollaard in Watou de stukjes vlag uit te pluizen. “Ik heb het materiaal bij me en laat zien hoe het in zijn werk gaat. Het is in het geheel niet moeilijk en eigenlijk kun je het overal doen. Je hebt een tafel nodig, ik lever de stukjes stof aan, opgeprikt op een A4- tje.”

Haar werk wordt tijdens het Kunstenfestival Watou gepresenteerd op de Lovie. “Onlangs las ik in Watou en in Poperinge om een aantal mensen te ontmoeten die gereageerd hadden op de oproep in het Watounaartje. Ik werd warm verwelkomd, dat voelde heel plezierig. Poperinge vind ik een prachtige stad, en ik zag zoveel mensen rondlopen waarvan ik dacht: hoe leuk zou het zijn wanneer wij elkaar zouden ontmoeten, leren kennen en terwijl de stukjes vlag uitpluizen. Ik hoop op veel bijzondere ontmoetingen.” (LBR)

Info: www.kunstenfestivalwatou.be

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier