Kunstenaars van Lukasgilde Menen met expo in De Steiger: “Zo vergeet ik mijn trauma”

Nieuwkomers Wim Deganck en Patrick Vandenheede (in het midden) poseren bij enkele van hun werken, samen met bestuursleden Marianne Verhaeghe, Erwin Houssin, Paquita Six, Liliane Demeester en Hugo Deruck. © CB

De kunstenaarsvereniging Lukasgilde Menen organiseert naar goede jaarlijkse gewoonte een kunsttentoonstelling in CC De Steiger. Heel wat kunstdisciplines komen aan bod, waaronder ook voor het eerst de betonsculpturen van Wim Deganck.

De kunstenaars van Lukasgilde Menen tonen van zaterdag 2 tot zaterdag 9 maart hun recentste werken in de vernieuwde tentoonstellingszaal van CC De Steiger. Elke weekdag kan je er terecht van 14 tot 18 uur. Op zaterdag is de expo open van 10 tot 12 uur en van 14 tot 18 uur. De vernissage vindt plaats op vrijdag 1 maart om 19 uur.

“Momenteel tellen we 35 leden en dus hebben we nog enkele plaatsjes vrij. Wie lid wil worden kan een motivatiebrief mailen naar lukasgildemenen@gmail.com. Hij of zij wordt dan uitgenodigd met enkele werken, die we jureren”, zegt voorzitter Paquita Six.

Inspiratie bij Escher

Onder de 35 kunstenaars zijn er twee nieuwkomers: Patrick Vandenheede en Wim Deganck. De betonsculpturen van Wim Deganck (53) uit Menen maken het kunstaanbod van de Lukasgilde nog wat meer divers. “Ik noem mijn project Stairways & doors. Ik ontwerp trappenhallen en delen van gebouwen in beton. Door meerdere structuren bij elkaar te plaatsen bekom ik complexe constructies. Inspiratie vind ik in het werk van grafisch kunstenaar Maurits Cornelis Escher. Wat hij creëerde in zijn tekeningen, realiseer ik in 3D”, zegt Wim. Hij volgt beeldende kunst in de Academie van Menen. “Ik ben daarmee begonnen in 2015 nadat ik een trauma opliep, dat mijn leven beïnvloedt. Door creatief bezig te zijn, slaag ik erin om dat te vergeten.”

Patrick Vandenheede (63) uit Rekkem was in de jaren ‘80 al eens lid van de Lukasgilde. “Ik was toen de jongste van de bende. Ik maak olieverf- en aquarelschilderijen. Mijn vier werken op de expo zijn oorlogsbunkers. Door er geometrische figuren aan toe te voegen geef ik ze een industrieel tintje”, aldus Patrick.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier