“Klei brengt mij tot rust”: Verpleegster Cindy geeft workshops in eigen keramiekatelier

Cindy D'haene toont haar eigen werkjes in Atelier D. © gf
Lara Merlevede
Lara Merlevede Reporter

Cindy D’haene (46) uit Waregem is al meer dan tien jaar gepassioneerd bezig met klei. Sinds kort combineert ze haar werk als verpleegster met haar eigen keramiekatelier in Anzegem, Atelier D. Ze geeft er verschillende workshops voor jong en oud voor allerlei gelegenheden.

Cindy D’haene heeft al jarenlang een passie voor klei. Die probeert ze door te geven aan anderen tijdens de workshops in haar eigen keramiekatelier Atelier D in Anzegem. “Het is ondertussen al zo’n tien jaar geleden dat ik begonnen ben met pottenbakken. Dat deed ik oorspronkelijk vooral om tot rust te komen na een drukke werkdag in het ziekenhuis, want ik werk al 25 jaar als verpleegster in het O.L.V van Lourdes Ziekenhuis in Waregem. Ik assisteer op het operatiekwartier bij verschillende dokters voor allerlei kleine ingrepen”, vertelt Cindy. “De combinatie tussen de drukke dagen in het ziekenhuis en de rustgevende avondworkshops in het atelier is voor mij het ideale scenario.”

Masterclasses

“Tijdens de Corona-pandemie moesten we alle zeilen bijzetten, want de druk op de ziekenhuizen was heel groot. Toen hielp de klei mij om ’s avonds tot rust te komen na de drukke dagen in het ziekenhuis. Ik volgde eerst jarenlang zelf workshops in Atelier Offline in Waregem”, legt Cindy uit.

“Na Corona kreeg ik dan de kans om zelf verschillende cursussen te geven in Atelier Offline. Ik werk er nu 2 jaar als vrijwilliger. Tijdens de workshops leer ik de cursisten niet alleen hoe je een pot moet draaien, maar ook hoe je je potten moet afwerken en glazuren. Eenzelfde kleur glazuur geeft bijvoorbeeld een andere kleur op verschillende soorten klei.”

“Ik ben in veel ateliers in België les gaan volgen, maar ook een beetje verder. Ik volgde onder andere masterclasses in Marokko, Spanje, en nu staat Frankrijk op het programma. Daar heb ik veel bijgeleerd en het heeft mijn passie en interesse in klei alleen maar vergroot”, vult Cindy aan.

Atelier D

“Het keramiekatelier in Anzegem waar ik nu al mijn workshops geef, was oorspronkelijk niet van mij. Het was van een kennis Dominique Naessens. Ik leerde haar kennen via mijn man, die samen fietst met haar echtgenoot Rino Maes bij het Klauwaert cycling team. Net als ik was Dominique helemaal gebeten door de klei microbe”, vertelt Cindy.

“Helaas vocht ze een verbeten strijd tegen een terminale ziekte. Daarom richtte haar man een privé keramiekatelier op bij hen thuis, zodat ze van daar ten volle kon genieten en op haar eigen tempo te werk gaan. Nadat ze vorig jaar jammer genoeg overleed, kreeg ik de vraag van haar man en dochters of ik het zag zitten om het atelier verder te zetten, ter nagedachtenis van Dominique. Het is nu een creatieve ontmoetingsplaats geworden waar ook al veel familie en vriendinnen van Dominique op cursus kwamen”, vult Cindy aan. “Ook bij mij thuis heb ik mijn eigen klein atelier waar ik op vrije momenten aan eigen creaties werk. Mijn grootste droom is om mijn eigen collectie kleiwerkjes te kunnen verkopen”

(lees verder onder de foto)

Cindy draait met veel liefde en enthousiasme haar potten.
Cindy draait met veel liefde en enthousiasme haar potten. © gf

Samenwerkingen

“Momenteel werk ik samen met de Bed & Breakfast Hof ter Vrijlegem in Asse. Naast de B&B ligt er een boerderij waar koolzaad verwerkt wordt tot koolzaadproducten zoals olie. Ik maak voor hen olieflessen uit klei”, legt Cindy uit.

“Ik werk ook samen met foodboetiek Escabeche in Waregem. Zij verzorgen de catering bij de verschillende workshops die ik geef, bijvoorbeeld bij een teambuilding of verjaardagsfeestje, maar een workshop voor een vrijgezellenavond kan zeker ook.”

Atelier in Beeld

Op zondag 5 mei maakt Cindy’s keramiekatelier deel uit van Atelier in Beeld, het grote open atelierweekend voor beeldend kunstenaars. Er zijn meer dan 1500 locaties verspreid over heel Vlaanderen en Brussel waar iedereen een kijkje kan nemen. Het is het ideale moment voor kunstenaars om hun werk te tonen aan een breed publiek.

“Iedereen kan doorlopend van 11 uur tot 18 uur gratis mijn atelier in Anzegem komen bezoeken. Velen weten eigenlijk niet goed wat het pottenbakken allemaal inhoudt. Door mee te doen met Atelier in Beeld, hoop ik veel mensen te bereiken en samen hun liefde voor klei te ontdekken”, vertelt Cindy. “Op zondag 21 april sta ik ook op een keramiekmarkt in het stadscafé Den Hemel in Waregem. Ook daar is iedereen van harte welkom.”

Wil je ook graag leren pottenbakken? Volg Cindy op haar Instagram-account @pottery_by_cindyd

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier