Kerk van Sint-Pieterskapelle wordt Kunshalle Ervinck

In de kerk van Sint-Pieterskapelle zal werk van Nick Ervinck te zien zijn.© Luc Cassiman
In de kerk van Sint-Pieterskapelle zal werk van Nick Ervinck te zien zijn.© Luc Cassiman
Paul Bruneel

De kerk van de Middelkerkse deelgemeente Sint-Pieterskapelle is al een tijd ontwijd en er vonden al initiatieven als een modeshow en blokgelegenheid voor de studenten plaats. Nu krijgt het gebouw met K.E.R.K, wat staat voor Kunsthalle Ervinck, een nieuwe invulling.

“Het wordt een platform voor hedendaagse kunst. Het gemeentebestuur en kunstenaar Nick Ervink uit Lichtervelde hebben een overeenkomst gesloten voor een periode van acht jaar”, aldus schepen Natacha Lejaeghere.

Nick Ervinck heeft in Westende met Olnetop al een kunstwerk staan in de duinen en wil in het voormalige kerkgebouw veel aandacht schenken aan hedendaagse kunst. Hij biedt ook mogelijkheden aan jonge kunstenaars. De gemeente staat in voor de aankleding van het gebouw, Nick Ervinck zorgt voor de invulling.

Er is voor de komende zomer al een eerste tentoonstelling gepland met monumentaal en minimalistisch werk van de kunstenaar. In een aparte wondertoren zal Nick Ervinck de bezoekers laten genieten van een aantal werken uit zijn eigen collectie. Er zal onder meer werk te zien zijn van Luc Van Soom en Carine Coolen.

Meer kerken ontwijden

Middelkerke heeft trouwens nog meer plannen met de kerken op zijn grondgebied. Van de huidige 12 kerken zullen in de toekomst enkel nog die van Lombardsijde, Westende en Middelkerke gebruikt worden voor erediensten. Burgemeester Jean-Marie Dedecker wil de overige kerken laten ontwijden en een nieuwe bestemming geven. Eerstdaags wordt de ontwijding van de kerk van Leffinge verwacht en ook daar komt er een culturele invulling.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.