Jonge artiesten exposeren op aanplakzuilen in Brugse binnenstad

Jonge, Brugse kunstenaars tonen momenteel hun werk via aanplakzuilen.© Entrepot
Jonge, Brugse kunstenaars tonen momenteel hun werk via aanplakzuilen.© Entrepot
Redactie KW

Aandachtige toeschouwers hebben tijdens een stadswandeling in Brugge wellicht al opgemerkt dat veel aanplakzuilen omgetoverd werden tot ‘kunstzuilen’. Voor het project ‘Pillart’ vroeg Het Entrepot aan 15 jonge, Brugse kunstenaars om een werk in te sturen om te exposeren op de monumentale zuilen. Nog tot 25 januari kan men fotografie, illustratie, grafisch ontwerp en schilderkunst bewonderen op verschillende plekken in de binnenstad.

Pillart is een nieuw initiatief van Het Entrepot waarmee jonge kunstenaars ondanks alles werk kunnen tonen aan een breed publiek. “We kregen het idee toen we merkten dat de plakzuil aan onze kantoren maagdelijk wit geschilderd werd. Aangezien die normaal vol hangen met affiches voor events en fuiven, kan je de plakpalen ook zien als een barometer van het Brugse culturele leven”, zegt productiemedewerker Sander De Maré.

“Toch is het niet zo dat kunstenaars stilzitten. Het is vooral minder zichtbaar. Elke dag zijn er bijvoorbeeld jonge artiesten aan het werk in hun atelier. Met Pillart brengen we daarom hun werk naar de publieke ruimte”, aldus Sander.

Boodschap

Een van de artiesten die met Pillart tentoonstelt, is Eva Teetaert. Haar werk ‘Girls’ is een feministische aanklacht tegen seksisme in de tekst van het gelijknamige nummer van Beastie Boys. “Mijn werk is niet alleen activistisch qua inhoud, maar ook qua verspreiding.”

“Ik plak mijn werk vaak als pamfletten in het straatbeeld. Op vernissages zie je namelijk altijd hetzelfde publiek. Het is leuk dat het nu via dit project ook op een meer officiële manier kan. Ik bereik nog meer mensen in de straat, en voel het ook aan als een erkenning van een cultuurhuis voor mijn boodschap.”

‘DNA van Brugge’

Schepen van Jeugd Mathijs Goderis prijst de diversiteit van de werken. ““Er zijn prachtige foto’s, collages, grafisch ontwerp, schilderijen, … Allemaal van hoge kwaliteit. Ik vind het belangrijk dat we met dit project werk van jonge kunstenaars in het straatbeeld kunnen brengen. We weten dat het niet makkelijk is voor hen. We willen hen hiermee een hart onder de riem steken en tonen dat jongeren en jongerencultuur deel zijn van het DNA van Brugge.”

Kunstenares Hennie Mahieu vindt het fijn om haar werk op een fysieke manier tentoongesteld te zien. “Wij kunstenaars kunnen ons werk alleen maar digitaal tonen aan de buitenwereld, via social media en websites. Maar dat is niet hetzelfde. Een werk in het echt heeft veel meer impact. Ik had al overwogen om werk te gaan plakken in de stad. Dankzij die zuilen zal dat toch iets monumentaals zijn.”

De locaties zijn te vinden op www.hetentrepot.be/pillart . De kunstenaars die ‘tentoonstellen’ zijn Hennie Mahieu, Eva Teetaert, Julie Hurtecant, Camille Meuleman, Clara Neuenschwander, Judith Desmyttere, Louise Verstraete, Margot Lecoutere, Maria Luiza Grymonprez, Noor De Dapper, Saartje Degreyse, Stella De Blieck, Vibe Stalpaert, Vjollca Berisha en Lisa Ijeoma.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.