Johan De Rynck toont werken in tijdelijke tentoonstelling in Poperinge

“Ik laat me voor mijn werken inspireren door vrouwelijke vormen”, vertelt Johan De Rynck. (foto MD)
Redactie KW

Begin november zal het leegstaande pand in de Gasthuisstraat 15 ingericht worden als tijdelijke tentoonstellingsruimte. Johan De Rynck toont er zijn keramiekwerken aan het brede publiek en stelt deze meteen ook te koop.

Johan De Rynck (63) uit de Werf in Poperinge is al jaren bezig met keramiek. “Ik volgde zes jaar les en daarna nog twee specialisatiejaren. In mijn tuin heb ik een atelier waar ik heel veel tijd spendeer aan mijn werken. Ik ben er dagelijks mee bezig. Ik laat me voor mijn werken inspireren door vrouwelijke vormen. Doorheen de jaren is mijn stijl verder geëvolueerd, maar het vrouwenlichaam blijft prominent aanwezig, weliswaar op een kunstige manier.”

“Maar na al die tijd geraakt mijn atelier vol en wil ik eens naar buiten komen met mijn sculpturen. Ik deed in 2019 mee met Buren bij Kunstenaars, maar wil nu graag mijn eigen tentoonstelling houden. Ik wil mijn werken kunnen tonen aan het publiek en deze tegelijk ook te koop aanbieden. Op die manier kan ik weer wat plaats maken in mijn atelier, maar ook in mijn hoofd. Dan is er zowel letterlijk als figuurlijk plaats voor nieuwe werken.”

Locatie

“De zoektocht naar een geschikte locatie was niet evident”, vervolgt Johan. “Ik had mijn tentoonstelling in september willen organiseren, maar vond niet tijdig een pand. Ik ging langs bij verschillende leegstaande horecazaken, maar die waren te klein. Van andere leegstaande gebouwen kreeg ik geen zekerheid dat ik ze nog zou kunnen gebruiken op het moment van de tentoonstelling. Uiteindelijk werd het het pand in de Gasthuisstraat 15. Het pand is 250 vierkante meter groot en ik kan er 47 werken tentoonstellen.”

“Het is een leegstand pand en ik doe de aankleding volledig zelf. Ik heb alle sokkels voor de werken zelf gemaakt, ik zoek de gepaste belichting, ik bedenk de opstelling… Gelukkig krijg ik hulp van een vriend die ervaring heeft met zulke zaken. Hij geeft me tips in de voorbereiding op mijn tentoonstelling. De tentoonstelling gaat open op vrijdag 5 november en loopt tot en met zondag 14 november. De ingang is gratis, op weekdagen zijn we open in de namiddag en in het weekend en 11 november zowel voor- als namiddag. Ik hoop alvast op heel wat kijklustigen”, aldus Johan De Rynck.

(CB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.