Jimmy Mandeville, een self-made kunstenaar, te zien in Izegemse bib

© foto Frank

Jimmy Mandeville stelt deze maand een zevental van zijn schilderijen tentoon aan de kunstmuur in de bib. “Pas na mijn 39ste besefte ik dat ik iets artistieks in de vingers had”, zei Jimmy.

Jimmy Mandeville (48) woont in de Molenweg en is de partner van Joke Vergote en de vader van Elijah (15). Hij werkt als bediende en is in bijberoep zelfstandig installateur van aluminium- en pvc-ramen.

“Het artistieke kwam bij mij pas op toen ik 39 jaar was na een mentale crash en ik een hobby zocht om me te ontspannen”, zegt Jimmy. “Ik besloot tekenles te volgen bij Greta Vermander in kunstacademie Art’Iz. Zomaar en niet omdat ik daar ooit interesse voor had. Dat is nu negen jaar geleden. Ik volgde nog modeltekenen en schilderen bij Greta. Mijn eerste werk was de kop van een horrorclown. ‘Schilder maar op karton, dan verpruts je geen doek’, zei Greta. Maar het viel mee. Ik had er al spijt van dat het niet op doek was.”

Geen specifiek thema

Jimmy gebruikt bij het maken van zijn schilderijen meerdere technieken en thema’s. “Vaste onderwerpen heb ik niet: koppen, landschappen, andere onderwerpen. Meestal kopieën, minder eigen interpretaties. Bij een kopie zie je nadien direct of het goed of minder goed is, bij een eigen ontwerp heb ik dat gevoel minder. Ik tekende en schilderde koppen voor een metal festival, bekende figuren uit de filmwereld, fotograaf Stefaan Vanfleteren… In de kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Kattebomen op de hoek van de Katteboomstraat en de Hondekensmolenstraat hangen er van mij silhouetten van bewegende mensen in gerecycleerd pvc.”

Florida

Jimmy is een grote Amerika-fan. “Van Florida. Ik kocht er een huis en ga er jaarlijks met kerst en Nieuwjaar naartoe. Ik leerde er ook de figuur en het werk van de in 1995 overleden kunstenaar Bob Ross kennen en ik ben nu zelf mijn ‘happy paintings’ beginnen maken. ‘We proberen van alles, soms gaat het goed, soms gaat het fout, en als het fout gaat, komt het ook wel weer goed’, was het motto van de kunstenaar.”

In de bib hangen zeven werken van Jimmy Mandeville, vooral landschappen. Je kan ze nog tot eind april bekijken tijdens de openingsuren van de bib.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier