In de voorhal van het stadhuis van Tielt kan je momenteel de tentoonstelling Metal Art gaan bezichtigen. Dit initiatief van de Tieltse Perskring, in samenwerking met stad Tielt, brengt vijf metaalkunstenaars van eigen bodem samen. Een van hen is Jean-Pierre Belaen, die van beeldhouwen met brons en koper zijn handelsmerk heeft gemaakt.
Elke dag tref je Tieltenaar Jean-Pierre Belaen urenlang in zijn atelier, waar hij bijzondere beelden creëert uit platen. Dat hij er ooit zijn beroep van zou maken, dat had Jean-Pierre zelf nooit verwacht.
Hoe heb je eigenlijk de liefde voor de kunst ontdekt?
“Volgens mijn ouders ben ik altijd al bezig geweest met beeldhouwen. Als kind nam ik een stukje brood uit mijn mond om er een beeldje mee te maken, of ik zat dingen te maken met wat ik vond, zoals papier of brooddeeg. Maar het was uiteindelijk pas na mijn huwelijk dat ik me volledig ben gaan toespitsen op de beeldhouwkunst.”
Jouw beelden brengen kunst en ambacht samen. Hoe heb je de kennis en kunde vergaard om die te maken?
“Ik ben een autodidact en heb mezelf dus alles geleerd. Dat ligt ook in mijn karakter, ik ben altijd al een zoeker geweest. Als ik iets wil bereiken, dan ga ik er ook voor. Ik ben 46 jaar geleden beginnen te werken met metaal en heb eerst alle soorten geprobeerd. Tot ik dan ongeveer 30 jaar geleden echt mijn ding gevonden heb door te werken met bronsplaten en koper. Ik werk nu uitsluitend met dat materiaal, maar probeer mezelf na al die tijd wel nog steeds uit te dagen en te overtreffen. We zijn trouwens maar met een kleine groep die beeldhouwen op mijn manier. Meestal worden de beelden in brons gegoten, maar ik vertrek vanuit een plaat en sla ze met een hamer in de juiste vorm.”
Dat lijkt me fysiek toch zwaar werk.
“Ja, klopt, dat is hard werken. Mensen beseffen het ook niet altijd als ze kijken naar een beeld welke ambacht daar schuil achter gaat.”
Hoe lang werk je gemiddeld aan een beeld?
“Daar kan ik moeilijk op antwoorden. Ik heb zoveel inspiratie, dat ik altijd met meerdere beelden tegelijk bezig ben. Enkel voor opdrachten van openbare instanties hou ik die uren wel bij. Zo heb ik er intussen een achttal mogen maken, waarvan er ook twee in Nederland staan: in Maastricht en Horn.”
Hoe beschrijf je je werken?
“Ik maak geen realistische beelden, maar ludieke beelden waar mensen blij van worden. Regelmatig zie ik een glimlach verschijnen als ze naar mijn werken kijken. Ik heb echt mijn richting gevonden, mijn beelden zijn dan ook heel herkenbaar.”
“Een artiest stopt niet, die doet verder zolang het fysiek gaat”
Wat dient er als inspiratie?
“De omgeving, de mensen. Als artiest is dat soms moeilijk te zeggen, dat is iets wat broedt in je hoofd en er dan uit moet. Ik observeer toch veel dingen, bekijk mensen. Dat probeer ik dan in mijn beelden om te zetten. Ik vertrek trouwens nooit vanuit een schets. Ik begin mijn plaat te branden en te kloppen om een beeld te maken. Het ene beeld kan trouwens weer de inspiratie vormen voor een volgend beeld, waardoor ik dan tussen verschillende werken begin te springen. Mijn beelden zijn ook allemaal uniek en gaan van klein tot groot.”
Zit er tussen jouw vele werken een bijzonder beeld?
“Het is ooit allemaal begonnen met een beeld dat ik gemaakt heb toen ik mijn vrouw net leerde kennen. Toen heb ik voor Valentijn een beeldje gemaakt voor haar en dat heeft mij een push gegeven om daarmee verder te doen. Dat beeld is 45 jaar oud en staat nog bij mij thuis.”
Hebben je kinderen de microbe geërfd?
“Nee, ze zitten volledig in een andere branche. Mijn dochter heeft wel interesse, maar ze heeft er eigenlijk geen tijd voor. Ik heb nu wel een kleinkind dat niets anders doet dan tekenen. De microbe is hopelijk dan toch een beetje doorgegeven.”
Hoe lang ga je er nog mee verder?
“Een artiest stopt niet. Die doet verder zolang het fysiek gaat, want het is natuurlijk wel hard labeur. Ik ben met de jaren wel wat kalmer geworden, vroeger was ik dag en nacht bezig. Maar ik zit elke dag toch nog vele uren in mijn atelier. Tijdens de zomer is het soms wel wat rustiger, dan is het op sommige momenten te heet om met de platen te werken.”
Zou je het als kind geloofd hebben als iemand je toen had verteld dat je professioneel beeldhouwer zou worden?
“Nee, en ik zeg dat ook dikwijls tegen een klant. Soms sta ik zelf wel eens verstomd als ik naar een beeld kijk: hoe is het mogelijk dat ik dat maak uit een plaat? Maar het is mij gelukt en ik mag daar oprecht ook fier op zijn.”
Op de expo Metal Arts zijn werken verzameld van vijf metaalkunstenaars: Jef Claerhout, Mathias Claerhout, Filip Santens, Marc Vanhecke en uiteraard Jean-Pierre Belaen. Hij selecteerde voor deze tentoonstelling zes kleinere werken. Je kan Metal Arts bezichtigen op vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 juli, van 14 tot 18 uur.
Jean-Pierre Belaen
Privé: Jean-Pierre is 67 jaar en is een geboren en getogen Tieltenaar. Hij woont er met zijn echtgenote Katelijne De Cock. Ze hebben een zoon en een dochter en intussen ook vier kleinkinderen.
Studies en loopbaan: Hij volgde het middelbaar in Brugge en aan het VTI in Tielt, waar hij de richting mechanica koos. Even werkte hij als loketbediende bij de post, maar intussen is hij al vele jaren professioneel beeldhouwer.
Vrije tijd: Tussen de vele uren in zijn atelier om aan de beelden te werken in, gaat Jean-Pierre graag eens op reis.
Belfortbabbel
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier