https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Emiel stelt kunstwerken van zijn overleden echtgenote tentoon

Emiel Desmytter is trots op de schilderijen en het patchwork die zijn echtgenote Paula Vulsteke maakte. © MD
Redactie KW

Onder de noemer ‘Kunsttentoonstelling – wanneer creativiteit ruimte krijgt’ organiseert Emiel Desmytter (81) als eerbetoon aan zijn recent overleden echtgenote Paula Vulsteke (81) een expo met haar schilderijen in ’t Pensionaat in Abele. De werken worden verkocht ten voordele van Kom op tegen Kanker.

Na een loopbaan als landbouwers, eerst in Geluwe voor zes jaar en daarna bijna 30 jaar op de voormalige hoeve aan de Molenwal in Roesbrugge, genoten Emiel Desmytter en echtgenote Paula Vulsteke van hun pensioen in een fraaie woning langs de Klimopstraat in Poperinge. Emiel werd actief bij Poperinge Verbeeldt om zoveel mogelijk oude foto’s en andere prenten van de ondergang te redden en voor het nageslacht te behouden.

Pas later waagde hij zich aan het letterkappen, waarbij hij al heel wat stenen van mooie spreuken en zegswijzen voorzag. Tijdens de voorbije jaren was Emiel dan ook regelmatig te gast in de kerk van Roesbrugge tijdens de kermisdagen om er mooie dingen van Poperinge Verbeeldt over het IJzerdorp te tonen aan het grote publiek. Het letterzetten beoefende hij niet alleen thuis, maar ook bij de groep letterkappers die regelmatig samenkomen in het ’t Pensionaat, het voormalige Frans meisjespensionaat in het centrum van Abele.

Ik wil de vele schilderijen van Paula tonen aan het grote publiek

Heel wat mensen weten evenwel niet dat zijn echtgenote Paula tijdens haar pensioen is begonnen met patchwork en met schilderen. Zo creëerde zij tijdens de voorbije 20 jaar bijna 200 schilderwerken in diverse stijlen. Sommigen daarvan werden al weggeschonken, de andere worden nu verkocht voor het goede doel.

“Mijn echtgenote kwam niet zo graag naar buiten met haar kunstwerken. Zij heeft heel wat patchwork gemaakt, en dit wil ik dan ook graag houden. Paula begon met patchwork als kunstvorm, maar daarna ging ze ook schilderen. Ze ging daarvoor eerst in de leer bij Martha Pluim en daarna heel wat jaren bij Frans Herpelinck. Zo leerde ze diverse stijlen onder de knie krijgen. Zij wilde steeds iets nieuws ontdekken, en daarin is ze ook geslaagd. Zo heeft ze circa 180 schilderijen gemaakt en daarnaast ook schetsen. Heel wat van haar schilderijen zijn zelfs ingekaderd”, doet Emiel graag het relaas van zijn kunstminnende echtgenote.

Kom op tegen Kanker

Paula Vulsteke stierf enkele maanden geleden aan kanker. Het deed Emiel besluiten om haar collectie schetsen en schilderijen niet alleen eens tentoon te stellen in ’t Pensionaat in Abele maar ze ook te verkopen voor het goede doel. “Ja, ik wil eens de vele schilderijen van Paula tonen aan het grote publiek. Er zal geen patchwork te bewonderen zijn. En enkel de schilderijen wil ik dan ook voor redelijke prijzen verkopen en dit ten voordele van Kom op tegen Kanker. Paula heeft zelf zoveel weggeven van haar werk tijdens haar leven. Nu wil ik haar werk wegschenken, maar wel dus voor een prijsje zodat er wat centen kunnen geschonken worden om nog meer en beter onderzoek te doen naar die vreselijke ziekte die kanker is.”

De kunstexpo als eerbetoon aan Paula Vulsteke vindt plaats van 25 september tot en met 2 oktober in ‘t Pensionaat in Abele. Van maandag tot vrijdag is de expo met verkoop te bezichtigen tussen 14 en 18 uur en op zaterdag en zondag tussen 10 en 18 uur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.