De wereld draait binnenkort rond kunstenaar Hubert Minnebo: “Huldiging doet me echt deugd”

Hubert Minnebo wordt gevierd door zijn thuisgemeente Jabbeke. (foto's Davy Coghe) © Davy Coghe Davy Coghe
Redactie KW

Kunstenaar Hubert Minnebo werd vorig jaar al 80, maar een mooie huldiging diende een jaartje te wachten. Begin september start een kleine maar unieke expo van de bekendste Jabbeekse kunstenaar na Permeke. Op zaterdag 11 september wordt deze aimabele wereldburger tijdens een gala-avond gehuldigd als ereburger van Jabbeke.

We leerden Hubert Minnebo vele jaren geleden kennen tijdens een eerste interview met de man, in zijn atelier in Stalhille. Op de achtergrond speelde Townes Van Zandt, na de boeiende gesprekken over kunst en de wereldreizen van Minnebo ging het al vlug over muziek. Ook op dat gebied stak ondergetekende heel wat op, over muziek vanuit alle windstreken. Tja, aimabeler en inspirerender dan Hubert Minnebo bestaat er niet. Een wereldse kunstenaar, een kunstenaar van de wereld. Straks wordt hij de vierde ereburger van Jabbeke. “Ik was erg maar vooral aangenaam verrast”, vertelt Minnebo. “Ik kom uit een werkmansmilieu en ik heb gestaag letterlijk en figuurlijk getimmerd aan mijn carrière in de kunstwereld. Dat de gemeente waar ik al zo lang woon dit voor mij doet, maakt me blij. Het doet me echt deugd.”

Carrière

Constant Permeke werd vereeuwigd op het bankbiljet van duizend Belgische frank en kwam daarmee in het rijtje van James Ensor, Adolphe Sax, René Magritte en Victor Horta. Met Minnebo zal het zo’n vaart niet lopen, maar toch. De man, geboren in Brugge maar opgegroeid in Oostende, is ronduit wereldberoemd. Zijn imposante koperen beelden staan zowat overal ter wereld. De beeldhouwer Minnebo heeft een unieke, herkenbare stijl. Wie ooit een bronzen beeld van hem zag in een of andere huiskamer, herkent ongetwijfeld de zekere robuustheid maar vooral het terugkerende strak gestileerde hoofd. Minder gekend is dat de man ook juwelen maakt in goud. Al in 1970 maakte hij een beeld voor de Wereldtentoonstelling in het Japanse Osaka. In 1982 realiseerde hij een vijftien meter hoog koperen beeld voor de stad Jeddah in Saoedi-Arabië.

De imposante koperen beelden van Minnebo staan zowat overal ter wereld

In 1984 werd hij Ridder in de Leopold II-orde en in 1988 kwam een eerste kunstmonografie bij Lannoo uit. In 1992 werd hij andermaal gevraagd voor de Wereldtentoonstelling, in Sevilla kon men bronzen beelden en een aantal gouden juwelen aanschouwen. Ook in 2005, in Aichi in Japan, tekende hij present. Datzelfde jaar haalde hij de nationale pers met de installatie van een acht meter hoog koperen beeld, een zonnewijzer, voor Burcht Singelberg van de Katoen Natie. In 2008 kwam bij Stichting Kunstboek een tweede monografie over de kunstenaar uit. Tussenin illustreerde hij de stijlvolle dichtbundel Volhart van Willie Verhegghe of was hij naar Nepal of Afrika getrokken met compagnon Frans Boenders, wiens reisverhalen hij opfleurde met stijlvolle foto’s.

Huldiging

Vanaf 3 tot 21 september loopt in het Jabbeekse Vrije Tijdscentrum een kleine maar unieke tentoonstelling over het werk van Minnebo. Grote installaties zal je er niet vinden, maar je leert er wel de beginnende kunstenaar kennen en merkt ook de ontwikkeling in zijn werk. Minnebo wordt op zaterdag 11 september om 19 uur gehuldigd. Er is een interview met moderator Caroline Verstraete, waarbij ook Frans Boenders getuigt over zijn leven en de talloze samen ondernomen reizen. (PA)

Wie dit live wil meemaken, dient zich in te schrijven via https://reservaties.jabbeke.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier