Op 4 en 5 mei vindt in heel Vlaanderen en Brussel opnieuw Atelier in Beeld plaats. Beeldende kunstenaars laten het grote publiek kennismaken met hun hobby’s, zo ook Anja Beernaert (52) uit Handzame. Ze neemt al voor de derde keer deel aan het evenement en haar passie voor klei is er met de jaren alleen maar groter op geworden.
“Het is een verhaal dat lang geleden begonnen is”, aldus Anja, die langs de Ommegangstraat in Handzame woont. “Toen ik 25 jaar was, kwam ik in aanraking met kleitechnieken bij Jeanne Terrynn, die toen in Werken woonde, maar nu naar Gent verhuisd is. Acht jaar geleden volgde ik een houtopleiding in Syntra West en toen was ik eigenlijk een beetje jaloers op de groep van de kleiafdeling. Na de opleiding hout volgde ik dus een driejarige opleiding keramiek. Ik zag de pottendraaiers in actie en toen besloot ik ook nog die opleiding te volgen. Eigenlijk ben ik dagdagelijks met klei bezig, want ik werk als begeleider bij mensen met een beperking in Dominiek Savio. Daar sta ik ook in het kleiatelier. Het is voortdurend bijleren en bijscholen, want na een tijdje wil je grotere en bredere potten draaien, maar dat is dan weer een kunst op zich.”
Bakken op 1.200 graden
“Ik volg nu en dan workshops bij de groten der aarde wat het pottendraaien betreft, zoals José Mariscal en Rudie Delanghe. De kunst is uiteindelijk om die pot zo groot mogelijk gedraaid te krijgen. Het ziet er misschien allemaal heel simpel uit, maar probeer het gerust eens. Ik vraag me dikwijls af of pottendraaien wel een kunst is. Kunst is op zich al een moeilijk begrip. Voor mij is kunst iets maken wat je graag ziet, punt. Naast de potten maak ik ook beelden, want uiteindelijk is dat pottendraaien een beetje seriewerk. Beelden maken in klei is dan weer een extra uitdaging. Je draait iets en van daaruit werk je verder. Er kruipt serieus wat tijd in en ik ben er de laatste tijd eigenlijk extreem vaak mee bezig. Het begint met een ontwerp en dan moet dat gebakken worden in een oven op 1.200 graden. Na het bakken moet het beeldje afkoelen en wordt het gekleurd met glazuur. Daarna moet het nog eens de oven in. Ik ben ook niet altijd tevreden over het resultaat. Als ik dan die oven opentrek, kan het wel eens gebeuren dat er barsten in zitten of dat ik de kleuren niet geslaagd vind. Werken met klei is ook wel een dure hobby. Ik doe dit in bijberoep, maar ik zal er zeker en vast nooit rijk van worden.”
Zelf workshops geven
“Op 4 en 5 mei neem ik voor de derde keer deel aan Atelier in Beeld. Daarnaast kan je in de gemeente ook nog terecht in het atelier van Sarah Fourneau, Miek Decleir, Barry Raçon, Martine D’heedene, Pascale Devos en Rita Geedts. Vorig jaar was het een groot succes, want er kwamen heel wat geïnteresseerden over de vloer. Hopelijk komen er dit weekend ook weer heel wat mensen kijken naar het creatieproces van mijn keramiek. Naast potten en beelden bakken, hou ik me ook bezig met jesmonite. Dat is een veelzijdig gietmateriaal op waterbasis. Met jesmonite kun je eenvoudig prachtige en unieke projecten gieten, van sieraden tot schaaltjes, van tafelbladen tot onderzetters. Daarnaast is ook kaarsen gieten een hobby van me. Met die zaken hou ik me meer bezig in de winter, want in mijn pottenbakkersateliertje heb ik eigenlijk geen verwarming. Buiten in het tuinhuis heb ik ook een winkeltje waar ik mijn creaties te koop aanbied, onder de naam Keranjamiek, wat een samentrekking is van mijn naam en mijn hobby. Als ik echt eens mag dromen, dan zou ik graag ook zelf workshops geven. Ik volgde er zelf ook heel wat en ik ben ervan overtuigd dat dat ook echt iets voor mij zou zijn: mensen thuis ontvangen en samen creatief bezig zijn en de microbe voor keramiek doorgeven aan anderen. Helaas heb ik er momenteel de plaats niet voor. Klei biedt zoveel mogelijkheden dat ik eigenlijk drie keer zou moeten leven om alles uit te proberen”, besluit Anja.
Alle info vind je op www.atelierinbeeld.be.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier