Klusjesman gezocht bij BC Oostende in aflevering van ‘De sollicitatie’ op VIER

Maandagavond zendt televisiezender VIER om 21.25 uur de tweede aflevering van ‘De sollicitatie’ uit. BC Oostende zocht een veelzijdige klusjesman en vier kandidaten legden enkele proeven bij Marijke Schaepelinck en Vanessa Flamez af. Zij hakten dan ook de knoop door. Een halfuur pittige televisie.

Vanessa Flamez en Marijke Schaepelinck zochten voor BC Oostende een onderhoudstechnicus. © VIER

“De grootste basketbalploeg van het land, BC Oostende, gaat op zoek naar een klusjesman”, kondigt VIER aan. De club heette toen nog niet Filou Oostende want Vanessa Flamez was nog commercieel manager en Marijke Schaepelinck algemeen coördinator. Vandaag heeft Marijke, die ondertussen de pensioenleeftijd bereikt heeft, enkele administratieve taken binnen de club. Vanessa Flamez werkt niet meer bij BCO. “Ondertussen werk ik al anderhalf jaar als marketing- en communicatiemanager en woordvoerster voor de twee Vlaamse en regionale luchthavens, Oostende-Brugge en Antwerpen”, merkt Vanessa op.

In de aanvangsfase van de uitzending vermeldt Marijke 18 als aantal landstitels. Na de opnames volgden nog de landstitels van 2018, 2019 en 2020. Vandaag is BCO dus 21-voudig landskampioen.

Vier van de vijftig kandidaten

Terug naar de sollicitatie bij BCO. De nieuwe klusjesman zal ervoor moeten zorgen dat alles in het grote gebouw vlot werkt en clean blijft. “In onze heel grote accommodatie is een klusjesman heel belangrijk. Hier kan altijd wat misgaan. Die klusjesman moet heel snel een oplossing vinden“, zegt Marijke Schaepelinck, die de leiding van de sollicitatiegesprekken op zich nam.Vanessa Flamez vulde aan: “Hij moet niet alleen ons als club dienen. Hij moet ook de klanten, sponsors en bezoekers dienen. Hij moet zich ondergeschikt opstellen aan mensen die iets van hem willen.”

Wanneer Vanessa Flamez door de ontvangen sollicitatiebrieven bladert, laat ze zich ontvallen: “Ik ben altijd benieuwd naar het verhaal achter een blad papier.” Marijke en Vanessa kregen 50 cv’s binnen. De final four kreeg een uitnodiging om bij beiden op gesprek te komen. Sadat, Ivan, Ludo en Kristof zijn de vier kandidaten.

Visibiliteit

“Aan de opnamedagen heb ik niets dan goede herinneringen”, reageert Vanessa Flamez vandaag. “Er was een ontzettend toffe vibe tussen de mensen van het productiehuis Lecter Media en Basketclub Oostende. Het feit dat het productiehuis zelf BCO geselecteerd had, leek voor Marijke en mij een enorme troef om op die manier de club extra visibiliteit te geven. Bovendien waren we op dat moment ook acuut op zoek naar een onderhoudstechnicus. Het was een opportuniteit en de club was het toen ook unaniem eens om ons te laten deelnemen. Het verraste mij wel toen ik onlangs van het productiehuis telefoon ontving om mij aan te kondigen dat het programma vanavond wordt uitgezonden.

Klusjesman gezocht bij BC Oostende in aflevering van 'De sollicitatie' op VIER
© VIER

Je hoort en ziet Marijke en Vanessa tijdens de sollicitatiegesprekken. De kijker is ook getuige van de evaluatie onder hun tweeën. “Persoonlijk denk ik dat hij niet geschikt is voor de job bij ons”, gromt Vanessa eens. Van vier herleiden beiden de mannen naar drie en uiteindelijk naar twee kanshebbers. Er is ook een praktische proef. “Regelmatig moeten de netjes vervangen worden omdat ze versleten zijn. Kan je in vier minuten een net aan de ring vastmaken”, vraagt Marijke Schaepelinck aan de kandidaten. Marijke merkt achteraf op dat het testje op zich niet zo belangrijk is, maar wel hoe de kandidaten het aanpakken.

Jezelf goed verkopen is belangrijk bij een sollicitatie. Een kandidaat zei dat hij een perfect gezinnetje heeft, huisje, boompje, tuintje. “Ik heb alles wat ik moet hebben. Alleen nog die job hé!”

Aangename en harde momenten

De uitzending leert ook dat er bij BCO vaak chaos kan zijn. “Als je perfectionistisch bent en je komt in een atmosfeer van basketclub Oostende terecht, denk ik dat je heel ongelukkig kunt zijn als perfectionist. Er zijn zoveel elementen die wij niet in de hand hebben“, stipt Vanessa Flamez hierbij aan.

De tweede aflevering van De sollicitatie is goed voor een klein halfuur pittige televisie, waarin aangename momenten en harde ogenblikken elkaar afwisselen. Zo is het in de realiteit ook. De uitzending eindigt met de melding wie de job krijgt. Vanessa vertelt iemand dat hij ernaast grijpt, Marijke maakt iemand anders gelukkig.

(PR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.