Jeremy de Salle (44) uit Brussel is de nieuwe stadsfotograaf van Oostende

Jeffrey Roos

Van begin augustus tot eind november konden amateur- en professionele fotografen hun meest straffe, originele en fraaie beelden insturen voor de fotowedstrijd. Brusselaar Jeremy de Salle kwam als winnaar uit de bus en mag zich een jaar lang stadsfotograaf van Oostende noemen.

De wedstrijd kreeg vorig jaar, toen die voor de eerste keer werd georganiseerd, al meteen 180 inzendingen binnen. Toen konden enkel nog Oostendenaars en tweedeverblijvers deelnemen. De stad besloot, na evaluatie met de juryleden, om de wedstrijd open te trekken en iedereen de kans te geven om deel te nemen.

De driekoppige juryleden, met Jimmy Kets, Stephan Vanfleteren en Els Verhaeghe, kregen 300 inzendingen te verwerken en moesten daaruit een keuze maken. “Het kiezen van een stadsfotograaf mag niet afhangen van één lucky shot”, vertelt jurylid Jimmy Kets. “Daarom vragen we om meerdere foto’s binnen te sturen opdat wij een keuze zouden kunnen maken op basis van alle beelden. De foto’s van Jeremy sprongen er bovenuit door zijn veelvuldigheid, humor en absurditeit. We waren niet op zoek naar de cliches van Oostende zoals de zonsondergang. We zochten eerder een straatfotograaf en die is Jeremy toch wel.”

Eerste wedstrijd en meteen prijs

De Brusselaar, die als cameraman werkt voor de nieuwsdienst van de Franstalige publieke zender RTBF, mag zichzelf een jaar lang stadsfotograaf van Oostende noemen. Zijn ouders kochten drie jaar geleden een appartement in Oostende en sindsdien is hij hier niet meer weg te slaan. “Ik had nooit eerder aan een wedstrijd deelgenomen, natuurlijk was ik verrast”, klonk het bij de man in een eerste reactie. “Gekozen worden door een grote naam als Stephan Vanfleteren en de andere juryleden is voor mij een hele eer. Ik ben heel trots op mezelf, maar ook op alle andere kandidaten.”

De 27 beste inzendingen krijgen een plaatsje in de Nieuwe Gaanderijen van 15 maart tot en met 10 mei. Jeremy krijgt ook nog een eindejaarstentoonstelling met alleen maar beelden van zijn hand. (JRO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.