Ingrid Castelein schrijft derde boek over Provence

© LDW
Redactie KW

In de boekhandel is sinds deze week het boek ‘Met de fiets door de Provence – Couleurs du Luberon’ van Ingrid Castelein uit Ruiselede te vinden. Dat is het derde boek van de hand van de journaliste en schrijfster. “En dan te bedenken dat het boeken schrijven er een beetje per toeval is gekomen.”

Ingrid Castelein (53) stelt trots haar derde boek voor. Ook nu trok ze richting de Provence in Frankrijk om er heel wat ervaringen, verhalen, fietstochten, wandelingen en proeverijen te ondernemen en gesprekken te voeren om daarna alles te bundelen tot het boek ‘Met de fiets door de Provence’. “Ik begon eigenlijk vele jaren geleden als regiojournaliste voor De Weekbode en Het Nieuwsblad”, vertelt Ingrid. “Mijn droom was toch altijd om reisreportages te maken en toen ik de kans kreeg om dat te doen voor de weekendbijlage van De Standaard heb ik die meteen gegrepen. Ik kon in die reportages echt mijn ei kwijt. Het waren mooie tijden, voor elk origineel idee kreeg ik tijd en ruimte om het uit te werken.”

Reisdagboek

Gaandeweg kwamen daar steeds meer klanten bij. “Tot ik uiteindelijk de keuze maakte om me volledig te richten op reisreportages. Ik kwam daarvoor regelmatig in Frankrijk. Maar het was mijn man die als fervent fietser richting Mont Ventoux wou.” Hij nam ook de fiets van Ingrid mee. “Ik was eigenlijk niet van plan die daar te gebruiken. Ik had een stapel boeken mee om van mijn vakantie te genieten. Maar al van bij mijn eerste ritje voelde het als een openbaring. Uiteindelijk ben ik zelfs de Mont Ventoux opgereden. Zo is ook de kiem voor het eerste boek ontstaan. Ik heb immers de gewoonte om overal een reisdagboek bij te houden, ook als ik voor mijn plezier reis.”

Al van bij mijn eerste ritje voelde het als een openbaring

Ingrid wilde zich meer in het gebied verdiepen en keerde regelmatig met haar man terug. “Uiteindelijk heb ik op die manier aan mijn eerste boek gewerkt tussen het andere schrijven door. Op een bepaald moment zag ik echt mogelijkheden om van mijn nota’s een manuscript te maken. Ik ben tijdens alle seizoenen teruggegaan, heb mijn verhaal afgewerkt, naar een aantal uitgeverijen gestuurd en wat later was de uitgave van mijn eerste boek bij Manteau een feit. Het was toen 2015, bijna vijf jaar nadat ik per toeval op mijn fiets belandde aan de Mont Ventoux en zo begon te schrijven.”

Mooie kleine dorpjes

Het boek Mon(t) Ventoux bleek meteen een schot in de roos. “Al na tien dagen zaten we aan een tweede druk, intussen is dat een derde. Zo kwam ook de vraag van Manteau om een tweede boek te maken. Ik ben er meteen mee gestart. Deze keer gaven de lezers vaak zelf de aanzet voor materiaal. Zo lieten ze me bijvoorbeeld kennismaken met mooie kleine dorpjes die ik niet kende. In maart 2017 kwam ‘Route de la Lavande’ uit. Dat boek eindigt in oktober 2016, precies waar mijn derde boek begint. Ze lopen dus naadloos in elkaar over. Ik wist immers al een tijdje dat het derde boek over Luberon zou gaan, toch de meest toeristische en populaire plek van de Provence. Net zoals bij de vorige boeken belicht ik de streek tijdens alle seizoenen.”

Fietstochtjes en tips

In ‘Met de fiets door de Provence – Couleurs du Luberon’ is het thema fietsen overeind gebleven. “Dat is ook echt ons vervoersmiddel daar, omdat je al fietsend veel meer details ziet. In de boeken staan de fietstochtjes trouwens opgelijst.” Je vindt er tips over interessante bezienswaardigheden, restaurantjes en andere fijne plaatsen. “Maar in dit derde boek komen ook wandelingen aan bod, zoals een sneeuwwandeling en een herfstwandeling.”

Komt er nu meteen ook een vierde boek? “Ik neem even rust, maar het borrelt wel al. Ik ben zeker nog niet uitverteld over Frankrijk en was zelfs verrast dat ik voor het derde boek nog zoveel nieuwe ontdekkingen heb gedaan. Maar een vierde boek hoeft niet per se opnieuw over Frankrijk of de Provence te gaan. Ik zie wel, eerst wil ik een pauze nemen en wat genieten van boek drie.”

(LDW)

‘Met de fiets door de Provence – Couleurs du Luberon’ is uitgegeven bij Manteau. Het boek telt 320 pagina’s en kost 19,99 euro.