Huizenjagers in het Brugse Ommeland: “We hebben veel gelachen in dat busje!”

Volgende week vertoeven de Huizenjagers van VIER in het Brugse Ommeland. Peter-Jan Matthijs van Albert Vastgoed, Peter Sys van Immo S&D en Christel Deraeve van Correct Vastgoed hebben als West-Vlamingen onder elkaar pret voor tien.

© VIER

Peter-Jan Matthijs (43) is voor voetbalfans wellicht een bekend gezicht: hij was vroeger algemeen directeur van Cercle Brugge. Zijn motto in het leven is ‘werken om te leven, niet leven om te werken’. “Onze slogan luidt goed in wat we graag doen. Huizen verkopen is een job waar veel emotie aan te pas komt, en daardoor blijf je de mensen bij”, glimlacht Peter-Jan. “Persoonlijkheid is dus belangrijk in vastgoed.”

“Urenlange marteling in dat busje”

De goedlachse bon-vivant in Peter-Jan heeft tijdens de opnames toch een beetje afgezien. “Urenlang in dat busje zitten was voor mij een regelrechte marteling. Voor mij moet het vooruitgaan, ik hou van efficiëntie. Eerlijk gezegd heb ik vooraf ook getwijfeld. Zou mijn stijl wel goed overkomen? Onze zoon Achiel is negen, en trots dat ik meedoe. Maar onze elfjarige dochter Estelle heeft het op school nog niet durven vertellen”, lacht Peter-Jan. “Dus ja, wij zitten volgende week met z’n allen thuis voor de televisie… En hopelijk krijg ik dan geen pak slaag.”

“Gedroomd om VJ te worden op TMF”

Christel Deraeve (23), de tweede huizenjager van de week, is de jongste én enige vrouw van het gezelschap. Het kantoor waar ze werkt, Correct Vastgoed, is een echt familiebedrijf geworden. Christel werkt er samen met haar vriend en schoonouders. “Huizenjagers was mijn vuurdoop: ik was bij de opnames pas een half jaar met immobiliën bezig”, zegt ze. Christel was tot voor kort immers stewardess bij TUI. “Terwijl ik als kind eigenlijk VJ wilde worden bij TMF”, glimlacht ze.

“Maar deze job voelt ook als een roeping. Van het jonge koppel dat droomt van een eerste huis tot oudere mensen die op zoek zijn naar een leuk appartementje; je publiek is heel divers en dat maakt het uitdagend. Elk huis heeft een ziel. Er zit altijd een verhaal achter. Maar op huizenjacht gaan is ook een periode van grote onzekerheid. Soms grijp je net naast dat ultieme droomhuis. Ik was trouwens altijd al fan van Huizenjagers: heerlijk lichtvoetige feelgood-televisie.”

Tijdens de opnames sloeg bij Christel af en toe de stress wel toe. “Maar ik ben iemand die altijd blijft gaan, ook bij een onverwachtse tegenvaller. Ergens is dat typisch West-Vlaams: gif mo sjette. Ook typisch West-Vlaams was de joviale sfeer in het busje; bij momenten had ik het gevoel dat ik met twee ooms op pad was”, glimlacht ze.

Over welke kwaliteiten beschikt een goede huizenjager? “Je moet toch een beetje sociaal ingesteld zijn. Ik ben opgegroeid in Kortemark en liep school in Torhout, waardoor ik veel mensen ken. Ik zat ook in de dansschool en heb veel verschillende vakantiejobs gedaan. Bij Huizenjagers heb ik wel gemerkt dat ik, in vergelijking met de meer ervaren deelnemers, nog iets meer volgens het boekje werk. Maar ik werk dan ook voor Correct Vastgoed”, knipoogt Christel. “Als familiebedrijf houden we er trouwens een persoonlijkere aanpak op na. Bij ons wordt ook op zondag de telefoon opgenomen en heerst er niet zo’n ieder-voor-zich-mentaliteit.”

“Een hoofd dat op tv kan”

De laatste huizenjager van de week is Peter Sys (53). Samen met zijn vrouw Sofie Declerck richtte hij Immo S&D op, in de Brieversweg. De S&D refereren naar Sys en Declerck. “Van het eerste telefoontje tot de compromis: mijn vrouw en ik volgen alles persoonlijk op. we vullen elkaar prima aan. Maar terwijl ik meer de zakelijke kant behartig, staat mijn vrouw vooral in voor het emotionele aspect bij de verkoop. Het gaat tenslotte niet over een nieuw paar schoenen, een huis is voor de meeste mensen hun grootste bezit. Als je dan bij een overeenkomst glunderende gezichten ziet, geeft dat een goed gevoel: iedereen blij met het succesvol resultaat.”

Peter is een oude rot in het vak: hij werkt al meer dan twintig jaar in het vastgoed. “Ik heb eigenlijk een horecaverleden, maar op een gegeven moment had ik zin in een nieuwe uitdaging. Huizen verkopen bleek mij op het lijf geschreven. Ik ben commercieel ingesteld, en beschik over de nodige kwaliteiten om de juiste match te maken. En blijkbaar had ik ook nog eens een hoofd dat op televisie kan. We wachten vol spanning af wat dat zal geven!” lacht hij. Naar Peters gevoel klikte het ook direct met z’n streekgenoten. “Veel gelachen in dat busje, we hebben ons geen seconde verveeld. Ik denk ook dat we alle drie even vlotte verkopers zijn”, zegt hij. “Trouwens, de regisseur had ons voor de opnames aangeraden om gewoon onszelf te zijn, en dus wordt er heel wat afgebrabbeld in ‘t West-Vlaams. Dat maakt het ‘echte’ televisie, ‘t is geen moment gespeeld. En die houding van doe mo geweune is eigenlijk ook typisch West-Vlaams hé.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.