Graffiti in opvangcentrum: Siegfried Vynck fleurt gebouw op met speelse kleuren

Kunstenaar Siegfried Vynck kleurt de speelruimte van het opvangcentrum in met mooie grafittitekeningen. © WO
Redactie KW

In het Rode Kruis Opvangcentrum voor asielzoekers in Menen bruist het dezer dagen van creativiteit. Graffiti-artiest Siegfried Vynck (39) uit Oostende ging maar wat graag in op de vraag om van de ietwat kille ruimte een bruisend kleurenlandschap te maken. “Ik kreeg al positieve reacties van enkele nieuwsgierigen”, aldus Vynck.

Door Lukas Seynhaeve

Op zijn tiende begon Siegfried te tekenen aan de Stedelijke Academie. “Toen al had ik een voorliefde voor cartoons”, vertelt hij. Na zijn humaniora kon hij door omstandigheden niet verder studeren waardoor hij als autodidact kan worden beschouwd. Niets weerhield Siegfried er echter van een opleiding algemene vorming te volgen in avondonderwijs. Hij leerde veel bij over de graffitiwereld via Stan Slabbinck, een ancien in het vak en nog steeds actief in de branche. In het begin bleef het bij sporadische opdrachten, maar in 2009 kreeg hij de smaak echt te pakken na een grotere klus. Dat resulteerde uiteindelijk in een fulltime job.

Gevoel van vrijheid

De stijl van Siegfried is opvallend, ook in het opvangcentrum van Menen. Hoewel hij al jaren bekend staat als allround graffitikunstenaar, komen landschappen vaak terug in zijn werk. “Ik werk met veel dynamiek. De combinatie van kleurvlakken en figuren, zoals de vogels die ik erin verwerkte, geven een gevoel van vrijheid. Ikzelf ervaar die vrijheid ook door te improviseren. Voorts zorg ik ook voor speelse kleuren, zodat kinderen zich thuis voelen”, gaat Vynck verder. Vorig jaar in oktober 2018 besliste hij abstracter te gaan werken op doek, terwijl hij voordien meer figuratief schilderde.

“Graffiti-artiesten halen vaak hun inspiratie uit graphics van de hiphopwereld of het skateboardmilieu. Ik ben net iets minder verankerd in die hiphopcultuur. Dat komt omdat ik vroeger bassist was bij een metal/punkband”, zegt Siegfried. Ook comics in stripverhalen vormen een grote inspiratiebron. “Stripverhalen blijven me inspireren. Ik geef dit door aan mijn dochter, die nu al beter tekent dan ik.” (lacht)

Lost Flammos

Misschien nog het meest inspiratie haalt Siegfried bij het graffiticollectief Lost Flammos. “Dat is een groep uit regio Kortrijk waar ik al drie jaar actief deel van uitmaak. De top van West-Vlaanderen komt hierbij samen om grote producties op poten te zetten, zelfs in het buitenland. Vorige zomer kon je ons aan het werk zien aan Luxaplast, een skatepark onder een brug in Marke. Elke artiest kreeg daar één dag om één paal te bespuiten. Lost Flammos bestaat trouwens 10 jaar en dat willen we graag vieren met een nieuw muurproject.”

Projecten

De komende maanden zijn goed gevuld voor Siegfried Vynck. Zo vroeg stad Oostende hem voor een Europees project: Memory of water. “Over hoe artiesten oude watersites terug interessant kunnen maken voor de lokale bevolking”, aldus Siegfried. In september trekt hij naar Schotland voor een project met zes internationale artiesten in diverse disciplines. Zo ontmoet hij onder meer een keramiste, een actrice en een documentairemaker. “Voorlopig breng ik nog veel tijd door in Oostende. Op termijn hoop ik te mogen exposeren in een galerie”, voegt hij er nog aan toe.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.