Gezocht: voorwerpen voor de wonderkamer van Wim

Olaf Verhaeghe

Het Provinciaal Hof, het neogotische gebouw op de Markt van Brugge, krijgt een nieuwe invulling. De Provincie West-Vlaanderen stelt Wim Opbrouck aan als curator van wat het ‘Huis van de West-Vlaming’ moet worden. Tijdens het openingsjaar 2024 wil onze gasthoofdredacteur heel wat unieke West-Vlaamse verhalen en objecten in de kijker zetten.

Dit is een verhaal dat verscheen in De Krant van Wim, een bijzondere editie van De Krant van West-Vlaanderen met Wim Opbrouck als hoofdredacteur.


Een van de belangrijkste elementen in het vernieuwde Provinciaal Hof wordt een bijzondere wonderkamer vol typerende objecten. Iedere West-Vlaming krijgt dan ook de kans om iets voor te stellen. Een object dat vergeten dreigt te raken, een item met een persoonlijk verhaal of een stuk dat de toekomst van onze provincie vorm zal geven. Het kan zelfs gewoon een voorwerp zijn dat het pure West-Vlaamse gevoel uitstraalt.

Wim maakt uit alle voorstellen een selectie van de meest frappante, leukste of emotionele objecten om zo het verhaal van de West-Vlaming te vertellen. Onze KW-redactie ging op vraag van de hoofdredacteur ad interim al op zoek. Het resultaat? Een mini-museum, van een aftandse voetbal van Dynamo Bovekerke tot een bijzondere cartoon.

Mieke, chef KW.be: een CO2-meter van Renson

Renson in Waregem staat voor oerdegelijk West-Vlaams ondernemerschap. Begonnen met zonnewering innoveerde het bedrijf verder en werd het ook een trendsetter in ventilatie. Tot in Azië maken ze gebruik van hun toptechnologie. Deze CO2-meter deelden ze al uit lang voor corona. Omdat gezonde lucht een stokpaardje is van CEO Paul Renson.

© Kristof Pattyn

Lieven, community manager: een sulferdoosje van Flip Kowlier

Hallo Izegem? Mag zeker niet ontbreken in jullie vitrinekast: het sulferdoosje dat gebruikt werd als promogadget bij de release van In de fik, het tweede solo-album van Flip Kowlier. Een must-have, al was het maar voor het hemelse Bjistje In Min Uofd.

Hallo Veurne? Heb je nog een plaatsje voor het cassetje Mijn grootste successen van jullie ereburger Will Tura? West-Vlaamse muzikale helden om preus ip te zin, toch?

© Kristof Pattyn

Phebe, reporter: een hemd van de Harelbeekse KSA

Mijn KSA-uniform is echt een stukje versleten West-Vlaamse nostalgie. Niet enkel omdat de jeugdbeweging in Roeselare werd opgericht door een Oostendenaar, maar ook omdat het 19 jaar lang mijn tweede thuis was. Waar ik later ook zal terechtkomen, de gescheurde blauwe stof zal me steevast terug katapulteren naar mijn memorabele tijden in KSA Peter Benoit Harelbeke.

© Kristof Pattyn

Thomas, editieredacteur: een tennisracket van Snauwaert

Ooit speelde het kruim van de tenniswereld met tennisrackets van Snauwaert uit Beveren. De rackets waren bekend tot in de Verenigde Staten, een merknaam in 53 landen. Het was de tijd dat voormalige tennissterren nog naar de Roeselaarse deelgemeente afzakten om de fabriek te bezoeken en nieuw materiaal te testen. Recent maakte de Snauwaertracket zelfs een comeback. Om te koesteren.

© Kristof Pattyn

Tim, chef nieuws: een voetbal van Dynamo Bovekerke

Ooit was Dynamo Bovekerke een klinkende naam in het liefhebbersvoetbal. De vader van Karl Vannieuwkerke stond er zelfs in doel. En ook ik speelde enkele jaren op het heilige gras van de Burgemeester Van Ackerestraat. Helaas maakte een bulldozer er in de zomer van 2014 opnieuw een weide van. Deze versleten voetbal bleef over, als laatste herinnering aan de rijke geschiedenis van het Blauw-Zwart van Bovekerke.

© Kristof Pattyn

Janne, videoproducer: een hoelahoep van Injextru Tielt

Vergeet de pelvis van Elvis. De betere heupbeweging van de jaren 50 zag je overal op straat. Eerst aan de overkant van de grote plas, maar in 1958 sprong de kunststoffenfabrikant Injextru uit Tielt als eerste in de Benelux op de trein. Al gauw veroverde de Amerikaanse hype ook de West-Vlaamse straten. ‘t Is voor de rappe. En West-Vlamingen hebben nu eenmaal een neus voor innovatieve business.

© Kristof Pattyn

Bart, hoofdredacteur: een portret van Willy Bosschem

Willy Bosschem is niet alleen de kunstenaar die smoke art uitvond, de 91-jarige Oostendenaar is ook de oudste medewerker van KW. Al 69 jaar maakt hij tekeningen voor De Zeewacht, onze kusteditie die al 120 jaar bestaat. Toen ik hoofdredacteur werd, kreeg ik dit portret van hem cadeau. Een tekening van de oudste medewerker van de oudste krant van West-Vlaanderen, dat mag niet ontbreken in de collectie van Wim.

© Kristof Pattyn