Familie De Spot schenkt archiefstukken aan Stad Veurne

Archiefmedewerker Jelle Wils, ridder Jean de Spot, Elisabeth de Spot en burgemeester Peter Roose bij de overhandiging van de archiefstukken.© MYRIAM VAN DEN PUTTE
Archiefmedewerker Jelle Wils, ridder Jean de Spot, Elisabeth de Spot en burgemeester Peter Roose bij de overhandiging van de archiefstukken.© MYRIAM VAN DEN PUTTE
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Ridder Jean de Spot en zijn zus Elisabeth kwamen speciaal vanuit Brussel afgezakt naar Veurne met een paar dozen gevuld met stukken uit hun familiearchief. Die schonken ze aan de Stad Veurne en ze werden met open armen ontvangen door burgemeester Peter Roose.

Jean en Elisabeth de Spot bewaren zelf nog goede herinneringen aan hun oom kanunnik Ernest de Spot, die geboren is in Veurne in 1880 en inspecteur was in het onderwijs.

Grafzerken van familie de Spot

“Op het kerkhof in de Oude Vestingstraat bevindt er zich nog een grafzerk van Raphaël de Spot, die burgemeester van Veurne was van 1912 tot 1918”, legt Jean de Spot uit. “Wat verder prijkt het adellijk graf van Renatus, Albertus en Maria Theresia de Spot. De O.L.V.-kapel in de Noordstraat werd ook opgericht door de familie de Spot, op hun familiegronden.”

Het geschonken archiefmateriaal bevat op het eerste zicht heel wat handgeschreven documenten, onder meer staten van goed en stukken over de Sint-Walburgakerk, de Sint-Niklaas- en Sint-Denijs- parochie.

Interessante aanvulling voor stadsarchief

Celine Mouton, schepen van Cultuur: “Deze schenking uit het familiearchief De Spot stellen we ten zeerste op prijs. Het zal ongetwijfeld een interessante aanvulling zijn voor ons rijke stadsarchief. Na de officiële aanvaarding van deze schenking door de gemeenteraad van Veurne is een grondige inventarisatie zeker op zijn plaats!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier