Exclusieve werken uit privécollectie te bezichtigen in Be-Part

Zaalzicht Frequently the woods are pink. © Tom Callemin
Redactie KW

Het Waregemse kunstplatform Be-Part organiseert de tentoonstelling Frequently the woods are pink. Er zijn een 60-tal kunstwerken te bezichtigen van onder andere Wim Delvoye en Luc Tuymans.

Van 19 september tot 28 november kan je 60 kunstwerken van 42 verschillende kunstenaars bezichtigen in het platform voor actuele kunst Be-Part in Waregem. Alle werken zijn afkomstig uit 22 verschillende privécollecties uit Zuid-West-Vlaanderen en zijn nu éénmalig uitgeleend voor een publieke tentoonstelling. “De tentoonstelling is gratis te bezichtigen,” verduidelijkt Lara Verlinde, assistent curator van Be-Part. De types kunstwerken zelf zijn heel divers. Er zitten schilderijen tussen, maar ook beeldhouwwerken, videokunst en zelfs conceptuele kunstwerken. Alle werken zijn gemaakt tussen 1971 en 2020.

Volgens Verlinde heeft de naam van de tentoonstelling een dubbele betekenis. “De naam van de tentoonstelling verwijst naar een van de tentoongestelde kunstwerken, Key and Cue no 6, Frequently the woods are pink van de Amerikaanse kunstenares Roni Horn. Dat werk refereert dan weer naar het gedicht Frequently the woods are pink van Emily Dickinson.” Dickinson was een Amerikaanse 19de-eeuws dichteres die zich verzette tegen de harde gendernormen van haar tijd. Hierdoor moest ze haar gedichten anoniem publiceren.

Nari Ward, Mount Eden LiquorsouL.
Nari Ward, Mount Eden LiquorsouL. © foto Tom Callemin

Het gedicht van Dickinson geeft dan ook de structuur van de tentoonstelling. “In het gedicht zijn er drie thema’s die de rode draden van de tentoonstelling vormen. Het eerste thema gaat over de menselijke conditie. De tweede rode draad bespreekt de tijd en het verlangen naar wat vergeten is. Ten slotte behandelt het derde thema de spanningen tussen natuur en cultuur in de postindustriële samenleving,” zegt Verlinde. Toch is de tentoonstelling niet rond de rode draden opgebouwd. “De werken staan door elkaar. Niet alleen oogt het visueel zo mooier, ook bespreken sommige kunstwerken meerdere thema’s,” aldus Verlinde.

Zelf heeft de assistent curator ook een lievelingswerk. “Mijn persoonlijke favoriet is het kunstwerk Mount Eden LiqoursouL van de kunstenaar Nari Ward. Het is een werk dat veel vragen stelt en maar weinig antwoorden biedt. Daarnaast bewonder ik ook de kunstenares zelf. Nari Ward is ook sociaal geëngageerd en haar werken kaarten dan ook sociale problemen als armoede aan,” vertelt Verlinde. (LS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier