Samen poëzie maken, lezen en delen tijdens Poëzieweek

Siel Verhanneman.© JVGK
Siel Verhanneman.© JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Bibliotheek Kortrijk neemt samen met alle bibliotheken van de regio deel aan de actie #samendichter van zuidwest. De actie loopt van 28 januari tot en met 3 februari en kadert in de Poëzieweek en Gedichtendag. Dit jaar is het thema van de Poëzieweek: Samen!

Omdat poëzie verbindt en inspireert willen de bibliotheken de lezer en bezoeker nauwer betrekken bij het woord. Ze doen dat met de actie #samendichter van zuidwest. De actie focust op alle dingen die ‘samen’hangen: onder meer samen-leven, samen-zijn, samen-stellen, samen-zitten, samen-werken, samen-lezen en samen-schrijven. Zeg het met een gedicht.

Huisdichteres Siel Verhanneman, die zelf al twee dichtbundels uitgaf (Als ik stil ben heb ik een bos in mijn hoofd, Zo scherp je kon er ook niet geweest zijn) maakte een selectie van poëzie voor een themastand in de centrale bibliotheek. In elke (buurt)bib kan je poëziekaartjes afhalen met onder meer een gedicht van Anneleen Van Offel, Letterzetter van Kortrijk.

Wie zelf een gedicht wil schrijven of een favoriet gedicht wil delen kan dit. Fleur in deze coronatijden je raam op met een zelf gekozen/geschreven gedicht op een #samendichter affiche. “We zorgen er samen voor dat hoop en positiviteit zich sneller verspreiden dan het coronavirus.”

Warme gesprekken

Surf naar www.uitinzuidwest.be , download het sjabloon, maak een print op het gewenste formaat, vul je gedicht in en hang het aan je raam. Geen printer? In de centrale bibliotheek en alle buurtbibs kan je een kant-en-klaar sjabloon ophalen. Deel je gedicht op Instagram of Facebook met de hashtag #samendichter en #bibkortrijk en maak kans op een leuke prijs.

Wie tijdens de poëzieweek naar Quindo luistert, kan Vere Verheecke en Louis Vanoosthuyse, beiden lid van het Collectief van de Letterzetter, een gedicht horen voordragen. Zin in een babbel? VormingPlus gaat voor Praat’saam: warme gesprekken in koude tijden, een digitale ontmoetingsplek. Aan de hand van poëzie, film, muziek, literatuur, een kunstwerk, een kwestie of een open vraag word je uitgenodigd en uitgedaagd.

Meer info kan je vinden op www.vormingplusmzw.be .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.