Regisseur Bart (68) overmand door emoties wanneer ‘zijn’ Kattenstoet hem verrast met speciale wagen: “Dit eerbetoon gaat diep”

Bart is de oom van Maaike Cafmeyer, maar werd in regio Ieper vooral bekend als regisseur van de Kattenstoet. © TP
Redactie KW

Bart is de oom van Maaike Cafmeyer, maar werd in regio Ieper vooral bekend als regisseur van de Kattenstoet. Op het einde van zijn negende en laatste stoet werd hij verrast door een nieuwe wagen.

“Dit had ik niet meer verwacht.” Op het einde van de 46ste Kattenstoet werd regisseur Bart Cafmeyer naar de Grote Markt van Ieper geroepen. “Er zou iets gebeurd zijn.”

Bart nam plaats in de hoofdtribune bij z’n hulpregisseur om te horen wat er aan de hand was. En dan zag hij de allerlaatste wagen de markt opdraaien en halt houden voor zijn neus. Het ging om een museumwagen met fotoportretten van Bart tijdens alle negen stoeten die hij regisseerde sinds 1997. Een overweldigend applaus volgde.

Grootste geheim

Bart ging bij ‘zijn’ wagen staan, boog voor de honderden toeschouwers op de tribune voor hem, en greep naar zijn hart. “Een aanslag op mijn leven, die stoet, waarom denk je dat ik stop?” Een grapje richting Stijn Fertin, het hoofd van de Ieperse technische dienst onder wiens leiding de stuntwagen in het grootste geheim werd opgebouwd. “Het is voor de Vijftig Dagen, maakten ze me wijs”, lacht Bart.

“Een complete verrassing, ik vind het fantastisch. Het was emotioneel om deze wagen plots te zien, net als het applaus. Ik was even bang of ze me nog zouden vervoeren met de rest van de stoet richting het station.”

Stress

“Dit eerbetoon gaat diep. Ik sta nog te veel onder stress om het ten volle te beseffen. Zo’n stoet is altijd stress, maar dit was wellicht wel de warmste. Het moet zeer zwaar geweest zijn voor de deelnemers in hun pakken. Hier eindigt het voor mij, wat het regisseurschap betreft. Ik heb altijd beloofd om te stoppen als regisseur voor mijn zeventigste. Ik kom die belofte nu na. Het is tijd voor frisse, nieuwe ideeën.”

Crevits

Bart kreeg een reeks knuffels en werd gesolliciteerd voor selfies, onder meer door Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V). “Ik heb nog altijd goesting, maar de volgende keer ben ik 71”, zei hij tot haar en burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper). “Maar ik wil graag nog meewerken aan de stoet. Ik kan nog chauffeur worden.” “Of die naakte man met de ton”, suggereerde Crevits. “Ik heb er alleszins de buik voor”, reageerde Bart gevat.

“Een enorme bedanking aan iedereen die hieraan meewerkte, het zijn te veel mensen om op te noemen”, aldus Bart. “Samen zo’n stoet maken, is zo waardevol voor de samenleving. Daarom moet dit bewaard blijven.”

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier