De internationale Bier- en Hoppefeesten, gepland voor september, worden voor het tweede jaar op rij uitgesteld. Dat besliste het Poperingse schepencollege maandagavond 19 april.
Oorspronkelijk zouden de driejaarlijkse feesten in 2020 plaatshebben, maar zelfs 2021 komt te vroeg. “Of we doen het goed, met alles erop en eraan, of we doen het niet”, licht burgemeester Christof Dejaegher (CD&V) toe. De stad plant nu de feesten ‘van zodra het kan’, of in september 2022, desnoods pas in september 2023.
Na het uitstel van vorig jaar stonden de internationale Bier- en Hoppefeesten tot maandagavond gepland van 17 tot 19 september 2021. Vorig jaar staakte de stad de voorbereidingen van die feesten in april. Na een jaar inactiviteit was het de hoogste tijd om over editie 2021 te beslissen. De voorbereidingstijd was immers geslonken tot minder dan vijf maanden.
Enkel als het zoals vorige edities kan
“Bij de overweging of de feesten al dan niet konden doorgaan, namen de werkgroep en de stad een duidelijk standpunt in: we gaan uitsluitend voor Hoppefeesten, zoals we ze al verscheidene edities naeen hebben georganiseerd: met een massa volk in de tent, rijen dik toeschouwers voor een weergaloze stoet met 1.400 figuranten, op en top ambiance in de feesttent voor de verbroederingsavond en de verkiezingsavond (met een mix aan generaties), een taptoe, een super-de-luxe editie van Lekker Westhoeks, een ruime delegatie aan buitenlanders uit de zustersteden enz.”, licht schepen van Toerisme Klaas Verbeke (CD&V) toe.
Of we doen het goed, met alles erop en eraan, of we doen het niet
Medio april zijn de besmettings- en andere coronagerelateerde cijfers en de uitgangspunten echter meer dan duidelijk: september 2021 komt zeker te vroeg voor zo’n scenario. Om maar enkele redenen op te sommen: het hele tentgebeuren is één groot vraagteken. Onder welke omstandigheden kan alles in de tent veilig gebeuren? Welke voorwaarden inzake testen, afstand houden enz. zullen op dat moment van kracht zijn?
In september zal nog geen enkele -18-jarige gevaccineerd zijn terwijl ook die doelgroep massaal deelneemt aan de festiviteiten (stoet, tentgebeuren, kinderparade enz.). Vraag is of alle volwassenen tegen dan al volledig gevaccineerd zijn.
Wat met de buitenlandse delegaties?
Grote vraagtekens zijn er ook of de buitenlandse delegaties naar Poperinge zullen kunnen en/of mogen komen in september. Dit is hoogst twijfelachtig. Zonder buitenlanders is er van een verbroederingsavond op vrijdag geen sprake en mist de Hoppestoet zeker zes groepen. Ook het etiket ‘internationaal’ krijgt dan een serieuze dreun.
Ook voor wat de stoet betreft, zijn er grote vraagtekens. Een stoet is wel een buitengebeuren maar wat met grime (fysiek contact), kleedkamers voor 1.400 figuranten, publiek dat met enkele tienduizenden rijen dik langs het parcours staat, tribunes waarop honderden mensen dicht opeen bij elkaar zitten?
Conclusie: er zit niet anders op dan ook de editie 2021 uit te stellen.
Lekker Westhoeks als alternatief
Alternatief voor deze editie kan Lekker Westhoeks zijn, dat normaliter ook in de tussenjaren geprogrammeerd staat. Lekker Westhoeks is een buitengebeuren waarvoor de voorbereidingen uiterlijk tegen de zomer dienen opgestart te worden. Afhankelijk van de mogelijkheden kan dit concept vlotter bijgestuurd worden. En in het slechtste geval ook geannuleerd worden zonder gigantische verloren uitgaven.
Vraag is natuurlijk wanneer de Hoppefeesten dan wel full option kunnen geprogrammeerd worden. Antwoord hierop is: van zodra het kan. Dus ten vroegste in september 2022, desnoods in september 2023. Een beslissing hierover valt uiterlijk in het voorjaar van 2022.
Driejaarlijkse periodiciteit herstellen
De volgende editie heeft dan sowieso plaats in 2026 – ook al staat de eerstvolgende editie in 2022 gepland. De klassieke driejaarlijkse periodiciteit dient vanaf dan hersteld, om te vermijden dat er Hoppefeesten plaatsvinden in een verkiezingsjaar (2024) of in het eerste jaar van een nieuwe legislatuur (2025), traditioneel een jaar waarin zeer veel energie en tijd gaat naar de opmaak van een nieuw meerjarenplan.
Stad wil ook voor de vele vrijwilligers een dankevenement organiseren
De stad grijpt de (gedwongen) afgelasting van de Hoppefeesten editie 2021 aan om vanaf dit najaar met een deel van het budget, gereserveerd voor de Hoppefeesten, kleinschaliger evenementen te organiseren en/of te subsidiëren.
Evenementen voor breed en talrijk publiek
“Er komt zeker een tijd met minder beperkingen en protocollen. Dan pakken we uit met een aantal evenementen voor een breed en talrijk publiek. De vrijetijdsdiensten starten hieromtrent alvast een brainstorm. Daarnaast wil de stad ook specifiek voor de vele vrijwilligers, die hun beste beentje voorzetten tijdens deze crisis, een dankevenement organiseren”, besluit burgemeester Christof Dejaegher.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier