Opnieuw VR-primeur op Alcatraz met technologisch hoogstandje ‘The Meta(l)verse’: “Beleving naar hoger niveau tillen”

Op de weide van Alcatraz zullen festivalgangers in een speciaal uitgeruste trailer de nieuwe technologie kunnen beleven. © Alcatraz
Jan Steenhoudt
Jan Steenhoudt Editieredacteur KW Kortrijk – Menen – Waregem

Hardorock- en metalfestival Alcatraz heeft ook dit jaar een primeur voor zijn festivalgangers. Na de rolstoeltoegankelijke VR-moshpits in 2023, waarvoor het de prestigieuze Henry van de Velde Award won, komt het nu met ‘The Meta(l)verse’ op de proppen. Dat technologisch hoogstandje creëert verschillende festivals in één virtuele omgeving. Festivalgangers kunnen in een speciaal uitgeruste trailer proeven van een virtuele videoclip, waar de muziek ‘voelbaar’ wordt.

Op het festivalterrein van Alcatraz, dat dit jaar plaatsvindt van vrijdag 9 tot zondag 11 augustus, kunnen bezoekers een glimp opvangen van wat de toekomst in petto heeft. In een speciaal opgezette trailer kunnen festivalgangers hun eigen avatar creëren en een virtuele videoclip beleven zoals nooit tevoren.

De band die je in 3D aan het werk kunt zien, is trouwens Secondhand Saints. Deze opkomende en ambitieuze Vlaamse metalcoreband ontstond tijdens de pandemie en brengt metalcore met flink wat elektronische invloeden. Met behulp van VR-brillen en speciale jasjes wordt de muziek ‘voelbaar’ gemaakt.

“In de volgende fase zal het Meta(l)verse Alcatraz-eiland uitgebreid worden met extra podia, performances en gamificationopties”

Volgens de Alcatraz-organisatie tonen studies aan dat de metaverse de komende jaren zal exploderen in populariteit, vooral in de live- en entertainmentsector. Maurice Engelen, bekend van Praga Khan en Lords Of Acid, is medeoprichter van TheMeadow.io, het bedrijf waarmee Alcatraz samenwerkte om de ‘Meta(l)verse te creëren.

“In TheMeadow.io kunnen we alle partijen samenbrengen: artiesten, fans, maar ook merken en festivals of clubs. Het is voor elk van die stakeholders een vernieuwende manier om hun unieke boodschap tot bij het publiek te brengen”, aldus Engelen.

Grootse plannen

Dit jaar ligt de focus vooral op de kennismaking met zulke experiences maar Alcatraz heeft grootse plannen voor de toekomst.

“In de volgende fase zal het Meta(l)verse Alcatraz-eiland uitgebreid worden met extra podia, performances en gamificationopties, zoals avatars die Safety Jogger Works schoenen dragen en daardoor sneller kunnen rennen, of trofeeën en badges die uitgereikt worden door Widem Logistics na het voltooien van uitdagingen”, legt Luc Van Utterbeeck, oprichter van TheMeadow.io, uit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier