Mountches tocht luidt start van eindejaarsperiode in

De Mountches tocht is een eeuwenoude traditie, die vooral in Waasten op de nodige belangstelling kan rekenen. © CLL
Redactie KW

Vorig jaar moesten de plannen, ten gevolge van de coronapandemie, worden opgeborgen maar anno 2021 is ze weer helemaal terug. De Mountches tocht, de traditionele optocht die niet alleen de sint maar ook de feestdagen officieel Waasten binnen brengt, is helemaal terug. Bezoekers zullen zich mogen verwachten aan een waanzinnig gereglementeerde editie.

CovidSafeTickers, CST-tests of een bewijs van coronaherstel! Wie deze editie van de Mountches tocht wil bijwonen, zal zich moeten schikken aan een pallet van nieuwe regels en maatregelen. “Het was uiteindelijk dit of helemaal niets”, klinkt het bij Jean-Luc Brun. Als voorzitter van het organiserende comité zag hij de editie 2020 in het water vallen, een situatie die hij niet meteen wil gaan herhalen.

“Op acht verschillende controlepunten, verspreid over de lengte van het parcours, zullen controleposten worden opgesteld. De tocht gaat door op 4 december, waardoor mensen nu nog de tijd hebben de nodige schikkingen te treffen. Op 3 en 4 december zullen onze medewerkers van deur tot deur gaan in Waasten, teneinde armbandjes uit te delen. Wie een CST kan tonen of een recent testresultaat, krijgt een armbandje waarmee toegang wordt gegeven tot de optocht. Wie niet in bezit is van deze dingen kan op de dag zelf nog aan onze controleposten een bandje vragen. We moeten echter streng zijn. Geen CST, PCR-test of bewijs dat je genezen bent van een coronatest? Dan kom je er niet in! Het is natuurlijk geen leuk nieuws om te melden maar we konden kiezen tussen dit of het helemaal afgelasten. De politie liet ondertussen al weten streng te zullen toezien op het opvolgen van de maatregelen. Wie ze aan zijn of haar laars lapt, zal een boete van 250 euro krijgen.”

De Mountches tocht is een eeuwenoude traditie, die vooral in Waasten op de nodige belangstelling kan rekenen. De tocht wordt meestal gekoppeld aan de intrede van Sinterklaas en staat voor Waastenaars gelijk aan het begin van de eindejaarsperiode.

(CLL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.