Maak kennis met de nieuwe lichting Kortrijkse Stadsartiesten

Stadsartiesten bestaan uit een verzameling van 46 lokale creatievelingen in muziek, dans, circus, kinder- en straatanimatie
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

De nieuwe Stadsartiesten staan klaar om op te treden op jouw buurtfeest. Stad Kortrijk selecteerde een verzameling van 46 lokale creatievelingen in muziek, dans, circus, kinder- en straatanimatie. Elk jaar wordt de selectie vernieuwd door een jury. Wie een Stadsartiest boekt op zijn straat- of buurtfeest, krijgt de kosten (deels) terugbetaald door de stad.

Ben je aangesloten bij een buurtcomité en ben je nog op zoek naar leuk, origineel entertainment tijdens jullie jaarlijkse zomerbarbecue of nieuwjaarsreceptie voor de bewoners van jouw buurt? Dan ben je aan het juiste adres bij de Stadsartiesten. “Het idee blijft hetzelfde: de organisatoren van straat- en buurtfeesten in contact brengen met lokaal artistiek talent. Alle Stadsartiesten wonen, werken of studeren in Kortrijk. Tijdens het eerste jaar werd 24 keer een Stadsartiest geboekt op een straat- of buurtfeest. Vorig jaar was dat 37 keer. Het is dus een groeiend succes”, zegt Wouter Allijns, schepen van Ontmoetingscentra.

“Het idee blijft hetzelfde: de organisatoren van straat- en buurtfeesten in contact brengen met lokaal artistiek talent” – Wouter Allijns

De nadruk blijft liggen op muzikanten en bands. “Van rock tot folk, hiphop, wereldmuziek of bigband: iedereen vindt wel iets om van zijn feest een knaller te maken. Maar er zijn ook dansgroepen, circusacts, kinderanimatie, grime en straattheater. “Met het project Stadsartiesten kunnen we al voor het derde jaar op rij lokaal talent aanbieden aan organisatoren die aan de slag willen met een straat- of buurtfeest. Een win-win voor iedereen”, aldus Axel Ronse, schepen van Cultuur.

Op de website van Stadsartiesten vind je links naar luister- of beeldfragmenten en het advies van de jury. Ook alle info over hoe je een Stadsartiest boekt en hoe je de gemaakte kosten kan terugkrijgen, is te vinden op de website. Iedereen kan een Stadsartiest boeken, maar organisatoren van straat- en buurtfeesten krijgen één keer per jaar de kosten (deels) terugbetaald. Afhankelijk van de grootte van de optredende groep gaat het over een bedrag tussen 120 en 360 euro. Om te genieten van de terugbetaling moet het feest wel gratis, publiek toegankelijk en zonder winstoogmerk zijn.

Je vindt de nieuwe selectie van 46 Stadsartiesten op www.stadsartiesten.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier