Lokale eventorganisatoren maken zich op voor de zomer: “Alternatieve scenario’s liggen klaar”

Simon Dejonghe, Mathias Vanlerberghe en Jarne Vandenbussche zijn alvast klaar voor een nieuwe editie van Socks Open Air.© Foto Kurt
Simon Dejonghe, Mathias Vanlerberghe en Jarne Vandenbussche zijn alvast klaar voor een nieuwe editie van Socks Open Air.© Foto Kurt
Lien Henneco
Lien Henneco Medewerker KW

In april vorig jaar riepen we nog massaal op om de zomer van 2020 te redden onder het motto ‘Save The Summer’. Nu dreigt ook de zomer van 2021 in het water te vallen. In Lichtervelde blijven de organisatoren van SOCKS Open Air en Vijverkaffee echter optimistisch. “De zin om iets te organiseren is groot”, klinkt het.

Bij de start van de coronacrisis was iedereen nog hoopvol dat drie weken quarantaine zou volstaan om het virus de kop in te drukken. Nu weten we wel beter. Massa-evenementen konden niet doorgaan en ook kleinschalige initiatieven moesten zich aan strenge maatregelen houden. Uiteindelijk werd in Lichtervelde, vanwege het snel stijgend aantal besmettingen, eind juli beslist om alle evenementen in de zomer te schrappen.

Maar wat in 2021? De epidemiologische situatie is nog steeds niet gunstig en ook de vaccinatiecampagne verloopt moeizaam. Op een wettelijk kader vanuit de federale overheid is het vooralsnog wachten, maar het lokale bestuur van Blankenberge nam alvast de vlucht vooruit en schrapt alle zomerevenementen. Ligt in Lichtervelde een gelijkaardig scenario op tafel?

Volgens schepen van feestelijkheden Steven Bogaert (CD&V) hoeven we nog niet te wanhopen. “Er is op vandaag nog geen beslissing. Het is onze betrachting om evenementen, indien de situatie het toelaat, te laten doorgaan deze zomer. Eventueel dan wel opnieuw onder een aantal strikte voorwaarden.”

Nieuwe datum?

Bogaert benadrukt daarbij het belang van evenementen voor de inwoners: “Beleving is uiterst belangrijk, maar kan enkel en alleen als de gezondheid kan gevrijwaard worden voor organisatoren, bezoekers en artiesten.”

Het dance-event SOCKS Open Air staat gepland op 10 juli 2021. Organisatoren Simon Dejonghe en Mathias Vanlerberghe achten de kans klein dat dergelijke evenementen tegen dan mogelijk zullen zijn, maar houden alle opties open: “De dj’s liggen vast en de bereidheid bij onze partners is groot. Zelfs als we pas een maand voordien groen licht krijgen, gaan we ervoor.”

Als dat betekent dat er een aantal aanpassingen conform de maatregelen moeten gebeuren, zullen ze dat doen: “Mocht er bijvoorbeeld een beperking qua capaciteit zijn, zullen we zeker bekijken of dat voor ons haalbaar is. Aan het basisconcept willen we echter niet sleutelen.

“Het is onze betrachting om evenementen, indien de situatie het toelaat, te laten doorgaan”

SOCKS Open Air is een dansevenement en moet dat ook blijven.” Uitstellen naar een latere datum in de zomer is wel een mogelijke piste: “Als we een nieuwe datum vinden die voor alle betrokken partijen past, valt dat zeker te overwegen”, klinkt het.

Ook Tomas Madou van zomerbar Vijverkaffee, dat zou doorgaan in de tweede helft van augustus, blijft positief: “Nadat Vijverkaffee vorig jaar niet is kunnen doorgaan, hopen we dit jaar op een ‘knuffeleditie’. Dat is toch een beetje waar Vijverkaffee voor staat. Anderhalve meter afstand en mondmaskers druist in die zin wat in tegen ons DNA. Maar als het niet anders kan, is een alternatief scenario met beperkte capaciteit, zittend publiek en bediening aan tafel, niet uitgesloten.”

Ook hier is de zin om te organiseren groot: “Als organisator bevinden we ons wat in een spreidstand. Enerzijds zijn we al een aantal voorbereidingen aan het treffen, anderzijds is het wachten op meer nieuws. Maar ons publiek heeft er nood aan en ook wij staan te popelen om iéts te doen. Een tweede zomer zonder Vijverkaffee is het laatste wat we willen”, besluit Tomas.

(LH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.