Landelijke Gilde organiseert midzomerfeest op zondag 15 augustus: Rondrit voor oldtimer tractoren en sensatie tijdens trekker-trek

De Landelijke Gilde stelt het midzomerfeest voor. Op de foto zie je vooraan voorzitter Jan Halewyck, secretaris Ludwig Ceenaeme, gastheer Gerard Vanackere, Wim Vanlerberghe en Wim Deprince. Achteraan Krist Levrouw, Frederik Maselis, Pieter Delva, Geert Boone en aan het stuur van tractor - een Ferguson uit de vijftiger jaren - gastvrouw Magda Vandermersch. (foto RB) © Robert Barthier
Redactie KW

Op zondag 15 augustus pakt de Landelijke Gilde van Poelkapelle uit met het traditionele midzomerfeest. Net als vorig jaar gaat het nog om een afgeslankte versie, maar de vereniging ziet toch licht aan het einde van de tunnel.

“In maart vorig jaar werd ons programma zwaar getroffen door het verbod op elk soort activiteit”, vertelt secretaris Ludwig Ceenaeme. “Zo werd bijvoorbeeld een heksentocht op de Kluisberg afgeblazen de dag voor die zou plaatsvinden. De aankondiging voor de paaseierenraap die een tijd voordien al op de post was gegaan, kwam bij de dorpsgenoten aan na de aankondiging van de lockdown, wat leidde tot verbaasde reacties op Facebook, door mensen die geen idee hebben van het verloop van zo’n postbedeling.”

Het midzomerfeest van vorig jaar werd eerst uitgesteld door een corona-opstoot in een buurgemeente, maar uiteindelijk kon er toch nog een kleinschalig oldtimertreffen plaatsvinden. “Ook ons Sinterklaasfeest, Sint-Elooifeest, feestmaal en dansavond moesten afgelast worden of aangepast naar een online versie. Zo konden onze leden bijvoorbeeld intekenen voor een gezamenlijk menu dat dan thuis geleverd werd.”

Eeuwfeest uitgesteld

“De Gilde mocht ook 100 verjaardagskaarsjes uitblazen, maar ook daar was corona de grote spelbreker. De meeste geplande activiteiten voor dat eeuwfeest moesten noodgedwongen opgeschoven worden. Sommige ervan zijn gewoon uitgesteld naar een latere datum, andere zullen in een nieuw jasje moeten gestoken worden”, vertelt Ludwig.

Vuur spuwen die oldtimers niet maar ze spuwen wel behoorlijk wat rook

“Ondertussen zijn we van start gegaan met ons zomerprogramma. In juli deden we een remake van de fietstocht ’t Vijfde Wiel van 2015 langs een bijgespijkerd traject dat drie weekends lang speciaal werd bewegwijzerd. En op 11 juli was er een pop-upbar op La Pelouse in de Waterstraat. Nu zondag, traditioneel de derde zondag van augustus, serveren wij ons traditioneel midzomerfeest.”

“In de voormiddag is er voor bezitters van oldtimer tractoren een rondrit door de streek uitgestippeld, uiteraard met tussenstop.”

Belevenis

“Na de middag is er een trekker-trektreffen waarbij die oldtimers kunnen tonen wat ze nog waard zijn. Vuur spuwen ze niet, maar op het ultieme moment van hun trekprestatie spuwen ze behoorlijk wat rook. Het blijft telkens een belevenis om dat eens te zien.”

“De maaltijd ‘s middags staat open voor iedereen, ook leden en sympathisanten. Het is een frituurmaaltijd in openlucht, mét bediening aan tafel, telkens in groepen van maximum acht personen, conform de coronavoorschriften. Een gelegenheid voor leden en oldtimer-liefhebbers om toch weer eens onder de mensen te komen. Een kans om terug dorpsgenoten of gelijkgestemden te zien en te genieten van gezelschap. Kostprijs voor het middagmaal is tien euro per persoon en zes euro voor kinderen tot 12 jaar”, besluit Ludwig zijn verhaal. (RB)

Locatie: ’t Rozenhof, Eeckhoutmolenstraat 14 in Langemark-Poelkapelle. Info: Ludwig Ceenaeme (0474 47 18 05 of ludwig@poelkapelle.be), www.mzf.poelkapelle.be voor het midzomerfeest of www.oldtimers.poelkapelle.be voor het oldtimertreffen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier