Kunstwerk met drie ‘zwiens’ wordt vrijdag onthuld op Vishappening in Oostende

We zien rechts kunstenaar Dirk Michiels en links Enrico Ricciolini van ‘t Zeezotje bij het nieuwe kunstwerk El Mattodimare, dat vrijdag wordt onthuld op het Vissersplein. © FRO
Fons Roets
Fons Roets Medewerker KW

In het kader van Wijkprikkels wordt op 8, 9 en 10 oktober een driedaagse vishappening georganiseerd in het hartje van het Visserskwartier, de Kadzand-Bonenstraat en het Vissersplein, dat in de volksmond vroeger bekend stond als de Zwienemart. Het visfestijn zal gepaard gaan met animatie, zangoptredens, een retro fototentoonstelling, eetstandjes met vis en visgerechten en nu vrijdag de inhuldiging van een nieuw monument op het Vissersplein, El Mattodimare, vrij vertaald: ’t Zeezotje.

Toen uitbater Enrico Ricciolini van ’t Zeezotje, met de hulp van Wijkprikkels en van de Handelaarsbond Visserskwartier, het initiatief nam om de wijk nieuw leven in de blazen met een driedaagse vishappening, dacht hij meteen ook aan een blijvende herinnering om op het Vissersplein te installeren, een kunstwerk dat de eigenheid van de wijk moet uitstralen.

“Met wijkprikkels worden niet alleen evenementen georganiseerd, maar wordt ook gedacht aan een blijvende, duurzame herinnering voor de wijk”, zegt schepen Maxim Donck. “Het Visserskwartier moet zijn eigenheid bewaren en hoe kan dat beter dan met een beeld, dat de visserij symboliseert. Dit idee kwam van Enrico Ricciolini, de uitbater van ’t Zeezotje, en daarvoor zijn we hem dankbaar.”

Drie ‘zwiens’

Kunstenaar Dirk Michiels (64), zoon van wijlen beeldhouwer Gust Michiels, is een goede vriend van Enrico en van ’t Zeezotje en hij ging graag in op het voorstel om een beeld te creëren dat typisch is voor het Visserskwartier.

“Op de plaats van het mooie Vissersplein, het evenementenplein dat hier al jaren ligt te verkommeren zonder evenementen, vond je vroeger de Zwienemart. Op dit plein werd de kabeljauw verkocht en als de vissers een grote kabeljauw gevangen hadden, werd die in de volksmond een zwien genoemd. Vandaar komen de namen Zwienemart en Zwienepling (plein).”

In samenspraak met Enrico heb ik de tekening gemaakt van drie kabeljauwen, drie zwijnen, het ontwerp voor een kunstwerk dat de naam meekreeg van El Mattodimare of ’t Zeezotje. Het kunstwerk zelf werd in zijn ruwe vorm in Italië gegoten. Het bestaat uit cortenstaal dat snel roest, maar dan lang zijn bruine kleur behoudt. Ik heb het ruw ontwerp bewerkt en klaar gemaakt om op een sokkel te plaatsen, blokken hout van de oude pier.”

Trio Michiels

“Normaal moet het monument El Mattodimare een plaats krijgen dicht bij de golfbreker op het plein. Waar precies, moet nog beslist worden, maar we moeten rekening houden met de veiligheid en vermijden dat kinderen er allerlei gekke toeren mee uithalen. Daarom had ik gedacht aan een hoge buis of een paal in de omgeving van de golfbreker.”

“Vrijdag worden de drie zwijnen officieel gedoopt en dan is de familie Michiels met drie kunstwerken vertegenwoordigd in het stadsbeeld van Oostende. Mijn vader, Gust, heeft de Vissersvrouwen gebeiteld, die eerlang hun plaats moeten terugkrijgen op het Stationsplein. Mijn broer, Jan Michiels, is de ontwerper van het monument De Witte Nonnen in de Wittenonnenstraat en ik maak het Trio Michiels compleet met El Mattodimare, de drie zwiens van kabeljauws op het Vissersplein!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier