Traditie dooft uit: nog zes gemeenten gooien straks kerstbomen op de brandstapel

Binnenkort zullen kerstboomverbrandingen voorgoed tot de verleden tijd behoren. © Wikimedia Commons
Phebe Somers

Slechts zes van de 64 West-Vlaamse gemeenten organiseren straks nog een kerstboomverbranding. Wat vroeger de traditionele afsluiter was van de eindejaarsperiode, dooft stilaan uit.

Net zoals het vertrek van Sinterklaas het moment is om de kerstboom te zetten, is Driekoningen voor velen het signaal om diezelfde kerstboom weer op te bergen. Plastic versies worden op zolder gedumpt, maar wat met de echte exemplaren? Samen met de dorpsgenoten die feestelijke sparren verbranden met een glaasje in de hand, die traditie lijkt stilaan uit te doven.

In slechts zes West-Vlaamse gemeenten wordt er nog een kerstboomverbranding georganiseerd. Dat zijn er evenveel als vorig jaar, maar het gaat wel niet om dezelfde gemeenten. Dit jaar kun je enkel in Izegem (6 januari), Ledegem (7 januari), Houthulst (12 januari), Middelkerke (13 januari), Staden (12 januari) en Alveringem (20 januari) terecht om je kerstboom in vlammen te zien opgaan. (lees verder onder de kaart)

Voorbeeldfunctie

Kerstboomverbrandingen zijn lange tijd een traditie geweest waarmee de eindejaarsperiode werd afgesloten. Jaar na jaar sneuvelden er echter initiatieven, voornamelijk uit ecologische overwegingen. “Er zijn verschillende redenen waarom wij ervoor kiezen om dit niet meer te organiseren. Hout is een grondstof, als we het op een bepaalde manier kunnen recycleren, geniet dat steeds de voorkeur, al is het maar om als compost te gebruiken. Die bomen massaal verbranden heeft tevens een negatieve impact op de luchtkwaliteit én zorgt voor onnodige veiligheidsrisico’s. Als gemeente hebben we een voorbeeldfunctie: als we de inwoners aanmoedigen om hun persoonlijke CO²-uitstoot zo laag mogelijk te houden, kunnen we het recreatief verbranden van tientallen bomen nog moeilijk verantwoorden”, klinkt het bijvoorbeeld stellig bij de dienst Communicatie van Oostkamp.

In Harelbeke, Knokke-Heist, Koksijde, Oudenburg en Wervik wordt er een alternatief evenement ter vervanging van de traditionele kerstboomverbranding georganiseerd. In Roeselare kregen buurten die een kerstboomverbranding aanvroegen een cadeaubon om als alternatief een buurtdrink te organiseren. In Poperinge pakken ze het nog anders aan: de kerstbomen van de gemeentelijke kerstmarkt worden elk jaar hergebruikt op de Christmasfuif van de KSA.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier