Ieperfest organiseert wintereditie en lost eerste namen voor zomer: “We willen tonen dat we nog bestaan”

Hardcore-, metal- en punkfans kunnen terecht op de wintereditie van Ieperfest. (foto Tom Gheeraert)
Tom Gheeraert

Twee jaar op een rij kon Ieperfest niet doorgaan door corona, maar de organisatie achter het Ieperse hardcore-, metal- en punkfestival is springlevend. Met een wintereditie van Ieperfest op 5 maart 2022 en de aankondiging van de eerste twintig namen voor de 28ste editie op 1, 2 en 3 juli 2022 kijken ze enthousiast vooruit naar volgend jaar.

Met een showcase in de Vort’n Vis afgelopen weekend organiseerde Ieperfest voor het eerst weer optredens sinds de 27ste editie van het festival in juli 2019. “We hadden een kleine honderd bezoekers”, zegt Davy Bauwen van de organisatie. “Dat is niet overdreven veel, maar dat was ook te verwachten. Het genre post-metal/sludge is niet aan iedereen besteed en er was zaterdag veel te doen. Dat is het voordeel én het nadeel van de versoepelingen én de slechte vooruitzichten. Iedereen wilde nog snel iets organiseren.”

Malevolence

De showcase was nog maar een opwarmer voor wat nog komt. Zo maakte Ieperfest in oktober bekend dat er een wintereditie komt op zaterdag 5 maart. “We zijn volop bezig met de voorbereidingen van de zomer en het Winterfest. Aan Ieperfest Winter Edition hebben we op logistiek vlak veel minder werk omdat dit plaatsvindt in de concertzaal van het JOC”, vervolgt Davy.

“Het is niet de eerste keer dat we een wintereditie organiseren. Ik denk dat het de 9de keer is. We hebben dat altijd gedaan op het moment dat er iets interessants was om te boeken. Dit jaar hebben we bijvoorbeeld de Britse groep Malevolence kunnen strikken, wat toch een redelijk grote naam is in het hardcoregenre. De show van Arkangel hebben we al een paar keer moeten uitstellen en hebben we dan ook maar aan winterfest gekoppeld, waardoor we toch een sterke affiche kunnen presenteren.”

“Dat we een wintereditie organiseren is grotendeels omdat we echt iéts wilden organiseren na zo’n lange tijd

Naast Malevolence en Arkangel staan er nog zes andere groepen op de affiche: Crowsview, Crucified, Divine Hatred, Gray State, Works Of The Flesh en Worst Doubt. Het zal een goed gevuld eendagsfestival zijn onder de vlag van Ieperfest, met bijvoorbeeld ook een More Than Music-gedeelte”, aldus Davy.

“Dat we een wintereditie organiseren is toch ook grotendeels omdat we echt iéts wilden organiseren na zo’n lange tijd. Het bleef maar duren en dan begint het te kriebelen. We wilden ook niet te lang stilstaan. Ten eerste naar de vrijwilligers toe, maar ook naar ons publiek toe, zodat ze toch weten dat we nog bestaan. (lacht) Al zal ons publiek ons wellicht niet snel vergeten. We zijn ook altijd actief gebleven op sociale media.”

Onder voorbehoud

Op die sociale media maakte Ieperfest onlangs ook de eerste 28 namen bekend van de 28ste editie van Ieper Hardcore Fest op 1, 2 en 3 juli. Met Knocked Loose en Terror als voorlopig headlines, maar ook Liar, Morning Again, Xibalba… en lokale bands Mark My Way, Deconsecrate en The Curse of Millhaven.

“We gaan ervan uit dat we in 2022 wel een normaal festival kunnen organiseren. Al blijft het afwachten, want iedereen dacht dat we er dit jaar al helemaal vanaf zouden zijn, maar dat is dus helemaal niet het geval. Het is dus nog steeds onder voorbehoud. Een deel van de affiche lag al vast van de voorgaande jaren, maar het is toch altijd een oefening om de bands mee te pakken naar het volgende jaar. Er zijn een aantal bands weggevallen, maar het merendeel hebben we kunnen houden. Bijna iedereen heeft zijn ticket van 2020 laten overzetten – eerst naar 2021 en nu naar 2022 – dus daar hebben we geen financiële kater aan overgehouden.”

Meer info op www.ieperfest.com

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.