Heemkundige kring Dadizele brengt een nieuwe tentoonstelling naar ’t Torreke

Op de foto zien we de organisatie van Dadingisila: voorzitter Daisy Decoene, Linda Deruyter, Alma Samyn en Ann Vandenbussche. (foto JS) © Jan Stragier
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

Dadizele De Dadizeelse heemkundige kring bestaat dit jaar dertig jaar. Door de coronacrisis kon de vereniging nog maar amper evenementen organiseren, maar stilzitten deed men bij Dadingisila niet. Komend weekend organiseert de heemkundige kring een tentoonstelling over de oude en nieuwe wijken in de gemeente. “Een tentoonstelling die iedere Daiselnaar zal boeien.”

Op 28 november is het precies dertig jaar geleden dat de Dadizeelse heemkundige kring Dadingisila onder de doopvont werd gehouden. Het feestjaar begon met een valste noot. De coronacrisis gooide ook bij Dadingisila roet in het eten. “De erfgoeddag in april en de uitstap op pinkstermaandag werd voor het tweede jaar op rij door corona afgelast. Een speciaal programma in elkaar steken voor onze verjaardag bleek eveneens onmogelijk”, aldus voorzitster Daisy Decoene. Ondanks die coronategenslagen bleef men zich binnen de vereniging volop verdiepen in de geschiedenis van alles wat met Dadizele te maken heeft. “Het ganse jaar hebben we aan interessante artikels gewerkt om onze Sprokkels klaar te stomen tegen de tentoonstelling.” Die Sprokkels, een gratis uitgave voor de leden en ereleden, kan afgehaald worden tijdens de tentoonstelling of later aan huis worden bezorgd. Wie geen lid is van de vereniging, kan het exemplaar kopen tijdens de tentoonstelling.

Dertigste verjaardag

Na een succesvolle lezing in oktober met Joris Hessels staat komend weekend een tweede activiteit van de heemkundige kring op de agenda. “In het jaar van onze dertigste verjaardag prijzen we ons gelukkig dat we na een jaar zonder opnieuw een tentoonstelling kunnen organiseren”, aldus Daisy. De tentoonstelling gaat door in de gebouwen van het gemeentelijk domein ’t Torreke. Op zaterdag 13 november kunnen geïnteresseerden de tentoonstelling bezoeken tussen 14 en 18 uur. Op zondag zijn de deuren van ’t Torreke open van 10 tot 12 uur en van 14 tot 18 uur. De heemkundige kring besloot dit jaar iets uit te werken omtrent de evolutie van de gemeente Dadizele. “Tot de jaren ‘60 bestond Dadizele uit een kleine kern met enkele hoofdstraten en her en der een gehucht zoals De Deizelhoek, De Arkemolen en de Bakkerhoek. Daarnaast waren er heel veel landbouwgronden”, schetst Daisy de situatie van toen. Vanaf de jaren ‘60 beloofde het toenmalige gemeentebestuur om nieuwe, betaalbare woningen te bouwen voor jonge gezinnen. Daarnaast werden ook gronden voor particuliere bouw verkaveld. “Grote projecten resulteerden in veel nieuwe straten en meerdere nieuwe wijken.” Een recente realisatie is bijvoorbeeld het Kapelleveld. “Met onze tentoonstelling tonen we de oude en nieuwe wijken en straten. Zo proberen we terug te keren naar de tijd waarin er nog geen huizen waren. Een tentoonstelling die iedere Daiselnaar kan boeien, of je nu in het centrum woont of in een van de vele nieuwe wijken en straten.” Een bezoek aan de tentoonstelling van de heemkundige kring van Dadizele kost 2 euro voor leden. Niet-leden betalen 4 euro.

Renovatie

Ondertussen is het bij de heemkundige kring ook uitkijken naar het nieuwe lokaal. De vereniging neemt binnenkort haar intrek in het voormalige gemeentehuis van Dadizele. De grote renovatiewerken lopen inmiddels op hun einde, maar de schilderwerken nemen nog wat meer tijd in beslag. De officiële opening van het voormalige gemeentehuis staat gepland voor het voorjaar van 2022.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.